Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Paleontologická senzácia: Vo Francúzsku objavili nový druh dinosaura!

Vedci objav urobili vo vykopávkach pri meste Velaux neďaleko Aix-en-Provence
Vedci objav urobili vo vykopávkach pri meste Velaux neďaleko Aix-en-Provence (Zdroj: ČTK)

VELAUX - Paleontológovia na juhozápade Francúzska objavili nový druh dinosaura. Patrí do skupiny titanosaurov, najväčších stvorení, aké kedy po Zemi chodili, a dostal názov Atsinganosaurus velauciensis (cigánsky dinosaurus) kvôli podobnosti s príbuznými prehistorickými druhy v Rumunsku.

Fosílie sú staré 75 miliónov rokov a pochádzajú z vývojovej etapy Zeme nazývanej druhohory, konkrétne z obdobia vrchnej kriedy. Z prvých zistení vyplýva, že išlo o asi 12 metrov dlhého bylinožravca s malými valcovitými zubmi a "útlejšou" telesnou stavbou.

"Našli sme viac ako 70 percent kostry zvieraťa, ale lebku, bohužiaľ, nie," povedala Géraldine Garciová z univerzity vo francúzskom Poitiers. Nález vraj ale aj tak expertom umožní verne rekonštruovať podobu zvieraťa.

Vedci objav urobili vo vykopávkach pri meste Velaux neďaleko Aix-en-Provence. Vykopávky začali v roku 2002 a vedci na nich pracovali v utajení, aby zabránili drancovaniu. S expertmi z Francúzska spolupracoval Kráľovský inštitút prírodných vied v Bruseli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu