Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Astronómovia objavili najžiarivejšiu supernovu!

Supernovu bude možné pozorovať 9. až 12. septembra
Supernovu bude možné pozorovať 9. až 12. septembra

LOS ANGELES - Kalifornskí astronómovia objavili najbližšiu a najžiarivejšiu supernovu za posledných 25 rokov. Malá explozívna hviezda s krátkou životnosťou je od Zeme vzdialená "len" 21 miliónov svetelných rokov a čoskoro ju údajne budú môcť pozorovať aj amatérski astronómovia. Za jeden rok svetlo urazí vzdialenosť zhruba 9,5 bilióna kilometrov.

Objav je podľa vedcov vskutku mimoriadny. Podarilo sa totiž pozorovať vzácnu kozmickú explóziu v jej prvých hodinách. Umožnil to ďalekohľad Observatória Palomar v blízkosti kalifornského San Diega. Dáta spracovali supervýkonné počítače vo vládnom laboratóriu v Berkeley.

Odhalenie tak raného štádia supernovy a tak blízko vyvolalo údiv medzi astronómami na celom svete. Požadujú, aby boli na pozorovanie objektu nasadené všetky teleskopy, ktoré sú k dispozícii, vrátane Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu.

Objavitelia supernovy z Lawrenceovho Národného laboratória v Berkeley a Kalifornskej univerzity sa domnievajú, že jav s označením PTF 11kly bude pravdepodobne nejpozorovanejšou supernovou v dejinách. PTF 11kly bola pozorovaná v Pinwheelovej galaxii v súhvezdí Veľkého vozidla. Vzdialenosť 21 miliónov svetelných rokov v kozmickom meradle znamená, že sa nachádza prakticky "na našom dvore", hovorí Peter Nugent z Kalifornskej univerzity.

Pre porovnanie, väčšina supernov, ktoré sa podarilo objaviť pomocou teleskopu, sa nachádzala zhruba vo vzdialenosti jednej miliardy svetelných rokov a ich žiara bola príliš slabá na to, aby ju mohli pozorovať amatérski hvezdári.

Americkí vedci supernovu objavili 24. augusta a objekt im doslova rástol pred očami. Počas jediného dňa sa jeho svetelnosť zvýšila dvadsaťkrát. Svojho vrcholu mala dosiahnuť medzi 9. a 12. septembrom, kedy bude možné supernovu pozorovať i s pomocou bežného ďalekohľadu alebo malého amatérskeho teleskopu. Bude sa javiť ako modro-biele výrazné svetlo vľavo hore nad spojnicou posledných dvoch hviezd oje Veľkého vozu. "V našej galaxii sú miliardy hviezd. Táto supernova je všetkých o tomto víkende přesvítí," sľubuje Nugent.

Objavená supernova patrí do udalostí typu 1a, kedy trpaslíčia hviezda o veľkosti zhruba našej Zeme, ale s veľkou hustotou, náhle exploduje ako obrovská termonukleárna bomba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu