Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Erupcia sopky Merapi zabila už 120 ľudí

Jedna z obetí zahalená sopečným popolom
Jedna z obetí zahalená sopečným popolom

JAKARTA - Už na 120 stúpol počet obetí výbuchov indonézskej sopky Merapi. Zatiaľ posledná erupcia v noci na dnes pripravila o život 77 ľudí a vyše 156 ďalších muselo byť s popáleninami hospitalizovaných.

Podľa vulkanológov, ktorí činnosť Merapi sledujú, bola dnešná erupcia zatiaľ najsilnejšia od prvého výbuchu sopky 26. októbra. Živel zasiahol obec Bronggang vzdialenú 15 kilometrov od krátera v oblasti, ktorá bola podľa doteraz považovaná za bezpečnú zónu. Sopečný popol stúpal z krátera do výšky šiestich kilometrov a vytvoril oblak dlhý 250 kilometrov. Po dnešnej silnej erupcii k úpätiu hory stekal prúd horúcej lávy s teplotou až 750 stupňov.

Horúce plyny zapaľovali domčeky a prinútili obyvateľov k urýchlenej evakuácii. Ľudia, ktorých telá našli pred domčekmi alebo na uliciach, zrejme zomreli pri úteku na otravu sírnymi plynmi. Zo svahov sopky po erupcii utekali na motocykloch a korbach nákladných áut vydesené rodiny dedinčanov so skromným majetkom. Niektorí z nich sa ale do nebezpečných miest vracajú, aby nakŕmili dobytok, ktorí vo svojich obydliach museli zanechať. Zranení boli prenášaní na nosidlách, horúci popol im k telu doslova priškvarilo oblečenie, prikrývky, dokonca aj matrace.

Niektoré oblasti krajiny pokryla až päťcentimetrový vrstva sopečného popola. Letisko v neďalekom meste Yogyakarta muselo byť uzavreté, pretože vrstva popola úplne zakryla rozbehové dráhy. Indonézske úrady po novej erupcii rozšírili evakuačnú zónu z 15 na 20 kilometrov. Z dostupných informácií nie je jasné, prečo dediny neboli evakuované už predtým. Úrady z oblasti vysťahoval už cez 75.000 ľudí, mnohé násilím. Než sa vulkán upokojí, majú žiť v provizórnych prístreškoch.

Nemocnice v okolitých mestách sú preplnené zranenými, väčšina z nich utrpela ťažké popáleniny. Napriek tvrdeniu vulkanológov, že predchádzajúce erupcie tlak vnútri sopky zmiernili, sila výbuchov sa podľa miestnych ľudí zvyšuje. "Nevieme, čo si o tom máme myslieť," povedal jeden z indonézskych vedcov. Na svahoch nesmú zostávať ani vulkanológovia. Na horu sa vydali predovšetkým preto, aby opravili štyri z piatich seizmografov, ktoré boli poškodené pri erupciách.

Erupcia sopky, ktorá je jednou z najaktívnejších na svete, nastala teraz prvýkrát 26. októbra. Takto silno ako teraz vybuchla naposledy pred 80 rokmi, kedy si vyžiadala 1300 ľudských životov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu