Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Počet obetí výbuchov sopky Merapi presiahol stovku

Obete zasypané popolom
Obete zasypané popolom

JAKARTA - Na 102 už stúpol počet obetí výbuchov indonézskej sopky Merapi. Zatiaľ posledná erupcia v noci na dnes pripravila o život 58 ľudí a vyše 70 ďalších muselo byť s popáleninami hospitalizovali, napísala agentúra AP.

Živel zasiahol miestnu obec Bronggang vzdialenú 15 kilometrov od krátera. Podľa miestnych záchranárov je stav mnohých zranených kritický.

Indonézske úrady po novej erupcii rozšírili evakuačnú zónu z 15 na 20 kilometrov. Z dostupných informácií nie je jasné, prečo dedina nebola už predtým evakuovaná. Úrady z oblasti vysťahovali už cez 75 tisíc ľudí, mnohých nasilím. Než sa vulkán upokojí, majú žiť v provizórnych prístreškoch.
    

Zo svahov sopky podľa očitých svedkov utekajú na motocykloch a korbách nákladných áut vydesené rodiny so skromným majetkom. Niektorí z nich sa ale do nebezpečných miest vracajú, aby nakŕmili dobytok, ktorý vo svojich obydliach museli zanechať.
    


Nemocnice v okolitých mestách sú preplnené zranenými, väčšina z nich utrpela ťažké popáleniny.
Napriek tvrdeniam vulkanológov, že predchádzajúce erupcie tlak vnútri sopky zmiernil, sila výbuchov sa podľa miestnych ľudí zvyšuje. "Nevieme, čo si o tom máme myslieť," povedal agentúre AP jeden z indonézskych vedcov.
    

Sopečný popol stúpa z krátera do výšky šiestich kilometrov a vytvára oblak dlhý 250 kilometrov. Po dnešnej silnej erupcii k úpätí hory steká prúd vriacej lávy s teplotou až 750 stupňov.
    

Erupcia sopky, ktorá je jednou z najaktívnejších na svete, si od prvej veľkej explózie 26. októbra vyžiadala najmenej 92 životov. Okolo 140 ďalších osôb utrpelo zranenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu