BRUSEL - Od pondelka môžu výrobcovia potravín v Európskej únii používať UV-ošetrený hmyzí prášok. Ide konkrétne o prášok vyrobený z lariev Múčiara obyčajného (Tenebrio molitor), ktorý možno pridávať do rôznych potravín až do štyroch percent ich zloženia.
Podľa novej regulácie EÚ sa tento prášok môže nachádzať napríklad v chlebe, koláčoch, cestovinách, zemiakových a syrových výrobkoch či v ovocnom kompóte.
Prečo sa hmyzí prášok ošetruje UV žiarením?
Múčne chrobáky sú v EÚ ako potravina povolené už dlhšie. Nová regulácia sa však týka špeciálneho UV ošetrenia lariev, ktoré zvyšuje obsah vitamínu D v prášku.
Zatiaľ má exkluzívne právo na výrobu a distribúciu UV-ošetreného hmyzieho prášku jedna francúzska firma.
Ako spoznáte hmyz v potravinách?
Použitie hmyzu v potravinách musí byť na obale jasne označené. Spotrebitelia si môžu prítomnosť lariev múčneho chrobáka v zložení všimnúť pod označením "UV-ošetrený larvový prášok".
EÚ: Nikto nie je nútený jesť hmyz
V súvislosti s novou reguláciou vydala vyhlásenie aj Európska komisia: „Ľudia v EÚ si môžu slobodne vybrať, čo budú jesť. Nikto ich nenúti konzumovať hmyz alebo červy.“
Komisia zároveň zdôraznila, že potraviny obsahujúce hmyz podliehajú prísnym vedeckým hodnoteniam ešte predtým, než sa dostanú na trh.