Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hrozba tretej svetovej vojny: Kríza v Červenom mori sa vyostruje! Raketa takmer zasiahla loď amerického námorníctva

Rebeli v Jemene takmer zasiahli torpédoborec amerického námorníctva USS Laboon.
Rebeli v Jemene takmer zasiahli torpédoborec amerického námorníctva USS Laboon. (Zdroj: Instagram/lorenprom)

JEMEN – Od začiatku vojny medzi Hamasom a izraelskou armádou nie je kritickým územím len bojová zóna v Pásme Gazy. Skupina húsíov napáda a útočí na všetky lode, ktoré majú nejakú spojitosť s Izraelom a Západom. Povstalci sa dokonca odhodlali zaútočiť aj na americký torpédoborec.

archívne video

Pod mestom Khan Yunis jednotky IDF odhalili podzemný tunel, ktorý potvrdil, že zadržiavali izraelských rukojemníkov. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Po raketovom útoku na loď amerického námorníctva, vzrástla ešte viac už i tak napätá situácia v oblasti Červeného mora. Daily Star informuje, že útok mal s najväčšou pravdepodobnosťou pochádzať od húsijských rebelov z Jemenu, ktorí majú silné väzby na Hizballáh v Libanone aj Hamas v Pásme Gazy.

Obrana fungovala 

Vláda vo Washingtone uviedla, že raketu sa jej podarilo zostreliť ešte vo vzduchu. Torpédoborec USS Laboon, ktorý bol cieľom Húsíov, zostal teda neporušený. Neboli hlásené žiadne straty na životoch ani zranenia. Tento útok mal byť prvým, kedy si Húsíovia vybrali za cieľ loď amerického námorníctva. 

Spojitosť s Pásmom Gazy 

Útok zo strany rebelov prišiel po nálete spojených britských a amerických síl ktoré zaútočili na ciele v Jemene. Podľa Washingtonu zničili zhruba štvrtinu nepriateľských rakiet a dronov. Húsíovia majú aj ďalšieho silného spojenca v podobe Iránu. Útoky na obchodné lode v oblasti budú pokračovať aj napriek tomu, že Západ podniká nálety na pozície rebelov. Húsíovia sa vyjadrili, že útokoch budú pokračovať dovtedy, kým sa bojuje aj v Pásme Gazy. Problém je však v tom, že mnohé z napadnutých lodí nemali žiadne spojenectvo s Izraelom. 

Žurnalista Hussain al-Bukhaiti, ktorý píše o bojoch v Jemene, je názoru, že útoky budú pokračovať dovtedy, kým spojenecké sily neprestanú bombardovať pozície rebelov v Jemene. Britské a americké vojnové lode zostávajú v stave najvyššej pohotovosti. Premiér Spojeného kráľovstva Rushi Sunak varoval, že v prípade ak sa Húsíovia nestiahnu, je "pripravený podporiť svoje slová aj skutočnými činmi". Pripojil sa k nemu aj britský minister zahraničia David Cameron. Británia žiada oslobodiť nelegálne držané plavidlá aj s celými posádkami. 

Vodca Hizballáhu Hassan Nasralláh sa vyjadril, že všetky lode v Červenom mori sú v nebezpečenstve. "Bombardovanie zo strany USA (piatok 12. januára) narušilo bezpečnosť tohto regiónu aj celej námornej plavby. Podmienky na mori sa zmenili. Teraz tu máme scenériu vypustených rakiet, dronov a väčšiu prítomnosť bojových lodí," vysvetlil.  


 

Viac o téme: Hrozbaútok USAVeľká BritániaČervené moreRishi SunakHúsíoviaNámorníctvo USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu