Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Armáda USA opäť útočila na pozície húsíjských povstalcov v Jemene: Pri útoku zasiahli rakety pripravené na odpal

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Maxar Technologies via AP)

WASHINGTON - Americká armáda v stredu podnikla ďalšiu vlnu raketových útokov z lodí a ponoriek, ktorých terčom boli miesta kontrolované v Jemene húsíjskými povstalcami. Útoky boli spustené z Červeného mora a zasiahli viac ako desať lokalít, uviedli podľa agentúry AP nemenovaní americkí predstavitelia. Americká armáda pri svojom najnovšom útoku na pozície húsíjských povstalcov v Jemene zlikvidovala 14 rakiet, ktoré boli pripravené na odpálenie a predstavovali hrozbu pre civilné a vojenské plavidlá.

archívne video

Izraelské vzdušné sily prerušili údery kvôli prítomnosti civilistov (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach Centrálne velenie americkej armády (CENTCOM) spresnilo, že 14 rakiet pripravených na odpaľovacích koľajniciach predstavovalo bezprostrednú hrozbu pre obchodné plavidlá plaviace sa v Červenom mori, uviedla vo štvrtok agentúra AFP. Americká armáda predtým informovala, že v stredu podnikla ďalšiu vlnu raketových útokov z lodí a ponoriek, ktorých terčom boli miesta kontrolované v Jemene húsíjskými povstalcami. Útoky boli spustené z Červeného mora a zasiahli viac ako desať lokalít, podotkli podľa agentúry AP nemenovaní americkí predstavitelia. Medzičasom aj médiá húsíjských povstalcov vo štvrtok nadránom informovali, že "americké a britské sily" podnikli štvrté kolo útokov na ciele v štyroch oblastiach Jemenu.

Armáda USA opäť útočila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Mass Communication Specialist 1st Class Ryan U. Kledzik/U.S. Navy via AP)

V reakcii na najnovšiu vlnu útokov Iránom podporovaní jemenskí povstalci avizovali, že budú pokračovať vo svojich útokoch na lodnú dopravu v Červenom mori. Nová vlna útokov nasledovala krátko po oficiálnom oznámení americkej administratívy zo stredy (miestneho času), že USA opäť zaradili húsíov na svoj zoznam tzv. globálnych teroristov. Vo všeobecnosti platí, že sankcie, ktoré sprevádzajú zaradenie na tento zoznam, majú za cieľ odrezať extrémistické formácie od zdrojov ich financovania. Húsíjské milície sa výrazne aktivizovali po prepuknutí vojny medzi Izraelom a palestínskym islamistickým hnutím Hamas - v októbri 2023. Odvtedy v Červenom mori raketami a dronmi útočia na obchodné lode s údajnými prepojeniami na Izrael. USA a Veľká Británia odpovedali v uplynulých dňoch tromi vlnami úderov na pozície húsíov v Jemene. Vzhľadom na tento vývoj veľké lodné spoločnosti odkláňajú svoje lode z trás cez Červené more. Donedávna sa tadiaľto plavilo okolo desať percent svetového obchodu.

Armáda USA útočila na pozície húsíjských povstalcov v Jemene

Medzičasom aj médiá húsíjských povstalcov vo štvrtok nadránom informovali, že "americké a britské sily" podnikli štvrté kolo útokov na ciele v štyroch oblastiach Jemenu. V reakcii na najnovšiu vlnu útokov Iránom podporovaní jemenskí povstalci avizovali, že budú pokračovať vo svojich útokoch na lodnú dopravu v Červenom mori. "Budeme pokračovať v útokoch na izraelské lode smerujúce do prístavov okupovanej Palestíny bez ohľadu na to, ako sa nám v tom americko-britská agresia snaží zabrániť," povedal nemenovaný vojenský predstaviteľ húsíov pre povstaleckú televíziu al-Masíra.

Nová vlna útokov nasledovala krátko po oficiálnom oznámení americkej administratívy zo stredy (miestneho času), že USA opäť zaradili húsíov na svoj zoznam tzv. globálnych teroristov. Vo všeobecnosti platí, že sankcie, ktoré sprevádzajú zaradenie na tento zoznam, majú za cieľ odrezať extrémistické formácie od zdrojov ich financovania. Napriek sankciám a vojenským útokom - vrátane rozsiahlej piatkovej operácie amerických a britských vojnových lodí a bojových lietadiel, ktoré zasiahli viac ako 60 cieľov po celom Jemene, - húsíovia pokračujú v zastrašovaní posádok komerčných a vojenských lodí plaviacich sa v Červenom mori.

Rishi Sunak
Zobraziť galériu (3)
Rishi Sunak  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jon Super)

Británia nalieha na Irán, aby prestal vyzbrojovať húsíjských povstalcov v Jemene

Britský minister zahraničných vecí David Cameron v stredu rokoval so svojím iránskym rezortným kolegom Hosejnom Amírom Abdollahjánom, pričom vyzval Teherán, aby prestal podporovať húsíjských povstalcov v Jemene. "Irán musí prestať dodávať húsíom zbrane a spravodajské informácie a musí využiť svoj vplyv na zastavenie ich útokov v Červenom mori," napísal Cameron, zúčastňujúci sa na Svetovom ekonomického fóre v Davose, v statuse zverejnenom na sieti X a sprostredkovanom pre TASR agentúrou AFP. Cameron vo svojom statuse zdôraznil, že Irán musí prestať využívať súčasnú situáciu v regióne na zakrytie svojho "bezohľadného konania a porušovania suverenity iných štátov".

Britský minister dodal, že na stretnutí s iránskym ministrom toto stanovisko "jasne tlmočil". Spojené kráľovstvo sa minulý týždeň pripojilo k Spojeným štátom v útokoch na základne húsíjských povstalcov v Jemene, ktoré boli podľa Washingtonu a Londýna použité na začatie útokov na komerčnú lodnú dopravu v Červenom mori. Britský premiér Rishi Sunak v pondelok v parlamente povedal, že všetkých 13 plánovaných cieľov - vrátane základne na vypúšťanie dronov a riadených rakiet - bolo úspešne zničených. Sunak a Cameron uviedli, že útoky boli oprávnené, primerané a legálne. Kritiku za ne však dostali od Iránu a Ruska, ale aj od Turecka, ktoré je členom NATO. Húsíovia tvrdia, že ich útoky na lode v Červenom mori sú prejavom solidarity s palestínskym Pásmom Gazy, kde militanti hnutia Hamas podporovaní Iránom už viac ako tri mesiace vedú vojnu s Izraelom.

Viac o téme: útok USAJemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu