Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Jemenskí povstalci húsíovia sa prihlásili k útoku na americkú nákladnú loď: Na palube vypukol požiar

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SANÁ - Jemenskí povstalci húsíovia, ktorých podporuje Irán, sa v pondelok prihlásili k útoku na americkú nákladnú loď v Adenskom zálive.

Húsíovia "podnikli vojenskú operáciu zameranú na americkú loď", uviedol hovorca povstalcov Jahjá Sarí. Dodal, že pri operácii použili "určité množstvo vhodných protilodných rakiet".Raketa zasiahla nákladnú loď Gibraltar Eagle, ktorá sa plaví pod vlajkou Marshallových ostrovov. Centrálne velenie americkej armády (CENTCOM) uviedlo, že na lodi vypukol požiar, incident si však nevyžiadal zranenia. Loď je po útoku stále schopná plavby a pokračuje vo svojej ceste.

Podľa zdrojov agentúry AFP z jemenskej vlády vypálili húsíovia v pondelok tri rakety. Jedna z nich podľa CENTCOM zlyhala a narazila do pevniny.K útoku na americkú nákladnú loď prišlo deň po tom, čo húsíovia vypálili raketu na americký torpédoborec. Tú sa však podarilo americkej armáde zostreliť.

Húsíovia útočili na americké lode po tom, čo Spojené štáty a Británia v noci na piatok podnikli útoku proti húsíom v Jemene. Urobili tak v reakcii na opakované útoky jemenských povstalcov na lode v Červenom mori, ktoré húsíovia podnikajú na protest proti vojne Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy.Útoky húsíov a útoky mierené proti nim vyvolávajú obavy z rozšírenia násilia z Gazy do širšieho regiónu.

Iránsky ajatolláh pochválil jemenských húsíov za útoky v Červenom mori

Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v utorok ocenil útoky húsíjských povstalcov proti Izraelu a na podporu Palestínčanov, ktoré sa odohrávajú v oblasti Červeného mora. Ako informovala agentúra DPA, Chameneí vyzdvihol národ Jemenu a tamojšie povstalecké hnutie Ansár Alláh, ktoré podľa jeho slov "skutočne odviedli skvelú prácu", keď opakovane v Červenom mori útočili na lode s prepojením na Izrael. Veľké lodné spoločnosti sa teraz tejto námornej trase vyhýbajú.

Konflikt v Jemene neutícha
Zobraziť galériu (2)
Konflikt v Jemene neutícha  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hani Mohammed, File)

Štátna tlačová c, ktorý vo svojom vyhlásení spomenul oficiálny názov hnutia húsíov - Ansár Alláh, čo v preklade z arabčiny znamená Boží pomocníci.Chameneí vyjadril nádej, že snahy húsíjských povstalcov "povedú k víťazstvu".V reakcii na opakujúce sa útoky na plavidlá v Červenom mori podnikli Spojené štáty a Británia útoky na pozície húsíov v Jemene.DPA doplnila, že Iránska islamská republika je jedinou krajinou na svete, ktorá udržiava oficiálne diplomatické styky s húsíami. Táto šiitská formácia je súčasťou takzvanej osi odporu - siete krajín odhodlaných bojovať proti Izraelu.Izrael v tejto súvislosti používa termín os zla. Židovský štát bol za úhlavného nepriateľa Iránu vyhlásený po islamskej revolúcii v roku 1979.

Viac o téme: útok IránJemenAmerická nákladná loďHusíovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu