Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

USA zaradili húsíov medzi teroristické organizácie: Európska únia tento krok neplánuje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hani Mohammed, File)

WASHINGTON – USA v stredu ohlásili úmysel zaradiť jemenských povstalcov húsíov podporovaných Iránom na zoznam teroristických organizácií. Európska únia takúto zmenu urobiť neplánuje.

O úmysle Spojených štátov označiť húsíov za teroristickú organizáciu informoval agentúru AFP nemenovaný vysoký štátny predstaviteľ. Zdôvodnil to útokmi na lode v Červenom mori, pričom zmena nadobudne účinnosť o 30 dní a že ju tiež možno zrušiť, "ak húsíovia upustia od útokov."

USA zaradili húsíov medzi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hani Mohammed, File)

Jemenskí povstalci tvrdia, že útokmi podporujú palestínske militantné hnutie Hamas, ktoré v Pásme Gazy bojuje s Izraelom. Hovorca húsíov Muhammad Abdulsalám vyhlásil, že v útokoch budú pokračovať aj naďalej.

Zaradenie na zoznam teroristov je súčasťou stratégie vyvíjania tlaku na húsíov. Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) v stredu uviedla, že EÚ neplánuje húsíov zaradiť na zoznam teroristických skupín. Rozhodnutie zdôvodnila zložitým procesom, ktorý si takýto krok vyžaduje. Zmena by nemala ani výrazný prínos, pretože na uvalenie sankcií nie je potrebné zaradenie na zoznam.EÚ a OSN sankcie na húsíov uvalili už v roku 2022, ich aktíva v EÚ sú odvtedy zmrazené a nie je možné im posielať finančné prostriedky ani iné ekonomické zdroje.

Viac o téme: USAEurópska úniaHúsíoviaTeororistická organizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu