Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Fiasko na klimatickej konferencii! Návrh ako zo zlého sna: Malé krajiny hovoria o podpise ortieľu smrti

Predseda klimatickej konferencie COP28 v Dubaji Dr. sultán Ahmed Al Jaber Zobraziť galériu (2)
Predseda klimatickej konferencie COP28 v Dubaji Dr. sultán Ahmed Al Jaber (Zdroj: X/cop28uaeofficial)

DUBAJ – Klimatická konferencia pod názvom COP28 sa tohto roku koná v Dubaji. Výber miesta bol viac ako symbolický, pretože krajiny Perzského zálivu patria medzi najväčších producentov ropy na svete. Spojené arabské emiráty, ako hostiteľská krajina, predostreli ostatným krajinám návrh, ktorý je pre väčšinu sveta neprijateľný.

archívne video

Klimatický zákon otvorí možnosť žalovať štát za neplnenie klimatických nástrojov, ťarchu budú znášať nečinné rezorty (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Na klimatickej konferencii COP28 v Spojených arabských emirátoch (SAE) vznikla napätá atmosféra po tom, ako hostiteľská krajina predložila návrh novej "dohody o zmene klímy". Ako informuje britský The Guardian, nové pravidlá by poznačili najmä malé ostrovné štáty. Predseda Aliancie malých ostrovných štátov, Cedric Schuster zo Samoy, sa v Dubaji vyjadril nasledovne: "Nepodpíšeme si vlastný ortieľ smrti. Nemôžeme súhlasiť s návrhom, ktorý neobsahuje silné záväzky postupného vyraďovania fosílnych palív."

Absencia    

K Schusterovi sa postupne pridali aj Austrália, USA, Kanada, Veľká Británia a Japonsko. Ich dôvod bol rovnaký. Nechceli mať na svedomí malé krajiny. Okrem toho požadovali ráznejšie zmeny, ktoré by priniesli riešenie s fosílnymi palivami. Celý problém tkvie v tom, že návrh predsedníctva summitu sa vyhýbal sporným výzvam na postupné vyraďovanie/obmedzovanie fosílnych palív s cieľom nájsť zhodu so všetkými 200 krajinami, ktoré mali v Dubaji svojich zástupcov. V texte sa síce objavila zmienka o znížení produkcie fosílnych palív, avšak väčšina krajín označila tento návrh za "nedostatočný".

Austrálsky minister pre zmenu klímy Chris Bowen na neskoršom stretnutí s prezidentom summitu a ministrom priemyslu a rozvojových technológii v SAE sultánom Al Jaberom poukázal na Schusterovo vyhlásenie a hovoril aj v mene ďalšej skupiny krajín, kde patrí Ukrajina, Nový Zéland, Nórsko, Izrael a Kazachstan. "Samojský minister Schuster o tomto návrhu jasne povedal, že sa nechce podieľať na podpise ortieľu smrti nad malými krajinami. V stávke je osud mnohých krajín, ktoré na konferencii nemajú priame zastúpenie," povedal. 

Nič to nerieši

Ako ďalej informoval, skupina krajín, ktoré zastrešuje, sa zhodla, že návrh bol príliš slabý a neriešil by súčasnú krízovú situáciu. "Bolo by potrebné vyslať oveľa jasnejší signál ako postupovať s ťažbou a využívaním fosílnych palív v budúcnosti," dodal. Spaľovanie fosílnych palív (ropa, uhlie, zemný plyn) je z najväčšej časti zodpovedné za nárast podielu oxidu uhličitého v atmosfére. Tento efekt spôsobuje nebezpečné ohrievanie planéty Zem a následný čoraz častejší výskyt extrémnych klimatických javov (povodne, vlny horúčav, požiare…).

Fiasko na klimatickej konferencii!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa vedcov sa nárast globálnej teploty v posledných rokoch zrýchlil a splnenie pôvodného plánu "nárast teploty o 1,5 stupňa Celzia do roku 2100 v porovnaní s predindustriálnou érou", bude čoraz nmáhavejšie. 

Sporný návrh

Namiesto toho, aby sa od krajín požadovalo, aby znížili produkciu fosílnych palív, návrh zahrnul znižovanie ako nepovinné. Krajiny vyzýva, aby "podnikli kroky, ktoré by mohli zahŕňať" znižovanie fosílnych palív. Niektoré spoločenstvá krajín vrátane EÚ naznačili, že ak sa situácia nebude riešiť radikálnejšou cestou, tak summit opustia. 

SAE zase trvá na tom, že nové podmienky by sa mali týkať obmedzenia množstva produkovaných emisií a nie záležitosťou okolo fosílnych palív. Bohaté krajiny boli tiež kritizované za to, že nedokázali poskytnúť miliardy potrebné na financovanie zmeny klímy pre zraniteľné krajiny. "Povedal by som, že tento návrh (od SAE) dáva každému vývozcovi fosílnych palív všetko, čo potrebuje na rozšírenie výroby," povedal generálny riaditeľ Climate Analytics, Dr. Bill Hare.

Viac o téme: DubajSultánSpojené arabské emirátySAEKlimatická konferenciaFosílne paliváCOP28Al Jaber
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu