Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Japonsko a krajiny Združenia krajín juhovýchodnej Ázie chcú posilniť bezpečnostnú spoluprácu

Tokio, hlavné mesto Japonska Zobraziť galériu (2)
Tokio, hlavné mesto Japonska (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - Japonsko sa dohodlo so štátmi juhovýchodnej Ázie na posilnení vzájomnej "námornej bezpečnostnej spolupráce", uviedla v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na návrh vyhlásenia prijatého na víkendovom samite Japonska a Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN).

Ide o krok reflektujúci narastajúce napätie v Juhočínskom mori, na ktorý si vzťahuje nároky Čína. Podľa návrhu vyhlásenia sa Tokio a krajiny združenia ASEAN zaväzujú "posilniť svoju bezpečnostnú spoluprácu, vrátane bezpečnostnej spolupráce v námornej oblasti".

archívne video

Nindža školáčky

Japonsko v stredu vyjadrilo "vážne znepokojenie" nad nedávnou konfrontáciou medzi filipínskymi a čínskymi plavidlami, pri ktorej prišlo ku kolízii a čínske lode použili aj vodné delo. Tokio dodalo, že sa "stotožňuje s filipínskymi dlhodobými výhradami voči nezákonným námorným nárokom, militarizáciou, nátlakovými aktivitami a hrozbou použitia sily v Juhočínskom mori".

Fumio Kišida
Zobraziť galériu (2)
Fumio Kišida  (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

Japonský premiér Fumio Kišida sa v sobotu dohodol s malajzijským náprotivkom Anwarom Ibrahimom na prehĺbení strategických bilaterálnych vzťahoch medzi Japonskom a Malajziou. Tokio sa takisto zaviazalo poskytnúť 400 miliónov jenov (2,5 miliónov eur) na zaobstaranie "sledovacích zariadení a systémov včasného varovania".
 

Viac o téme: ČínaJaponskoASAENBezpečnostná spolupráca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu