Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Putin nariadil zvýšiť počet ruských vojakov o 15 percent: Zelenskyj prisľúbil reformu brannej povinnosti

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin na plenárnom zasadnutí ľudovej strany v Moskve Zobraziť galériu (6)
Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin na plenárnom zasadnutí ľudovej strany v Moskve (Zdroj: SITA/AP/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin svojím výnosom zvýšil tabuľkový počet ruských vojakov skoro o 170.000, uviedla dnes štátna agentúra TASS s odvolaním sa na dokument zverejnený na internetovej stránke Kremľa. Podľa agentúry AFP to znamená zvýšenie počtu miest v armáde o 15 percent. Kvôli prezidentovmu výnosu sa nepočíta s mobilizáciou, ubezpečilo ruské ministerstvo obrany. Počet vojakov sa má podľa neho zvýšiť postupne, hlavne vďaka dobrovoľným kontraktom s armádou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer vo videopríhovore prisľúbil armáde reformu branného zákona.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 645

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 645 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:28 Estónske úrady hľadajú mechanizmy na deportáciu držiteľov povolení na pobyt, ktorí sa rozhodli stať sa ruskými občanmi.

20:10 Nemecko oznamuje nový balík vojenskej pomoci, ktorý zahŕňa vozidlá a systémy na detekciu dronov.

19:00 Za posledný týždeň bolo odstránených viac ako 5000 výbušných zariadení.

18:00 Ukrajinská pohraničná stráž nepovolila bývalému ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovovi vycestovať z Ukrajiny, pretože sa plánoval stretnúť s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. V sobotu to oznámila Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU).

17:00 Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská pre britský týždenník Economist povedala, že nechce, aby bol jej manžel Volodymyr Zelenskyj v budúcnosti znova prezidentom. Správu priniesli aj online noviny Ukrajinska pravda.Zelenská pre podcast Economistu v piatok vyhlásila: "Nechcem, aby bol ďalšie funkčné obdobie alebo dve obdobia prezidentom."

16:48 Šojgu hovorí o ofenzíve ako o „aktívnej obrane“, aby znížil očakávania.

16:30 Jeden civilista zahynul v sobotu pri ruskom ostreľovaní mesta Časiv Jar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedlo to ukrajinské ministerstvo vnútra. Ukrajinský rezort vnútra vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti dodal, že ruské ostreľovanie zničilo v meste dva domy.

15:00 Predseda Európskej rady Charles Michel nenechal bez reakcie piatkové vyhlásenie predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, podľa ktorého nie je prístupový proces Ukrajiny k Európskej únii pripravený. S odvolaním sa na agentúru Reuters to v sobotu uviedol server index.hu."Európska únia už má s Ukrajinou asociačnú dohodu," reagoval Michel. Predseda Európskej rady tiež poznamenal, že asociačná dohoda ponúka veľa príležitostí na úzku spoluprácu s Ukrajinou.

13:15 Ruský minister obrany Sergej Šojgu nepravdivo charakterizuje ruské útočné operácie na Ukrajine ako "aktívnu obranu", aby "zmiernil očakávania" o schopnosti jeho armády splniť ciele, uviedol Inštitút pre štúdium vojny vo svojej najnovšej správe.

12:16 Ukrajinský odboj zničil včera v Melitopole plynovú stanicu používanú ruskými okupačnými silami, informovala 2. decembra ukrajinská vojenská spravodajská služba (HUR).

11:35 Ukrajina sa za posledný rok postupne stala silnejšou a čoskoro bude môcť znovu otvoriť medzinárodné letisko v Kyjeve, vyhlásil v piatok vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

11:19 V Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni bol zaznamenaný nočný výpadok prúdu. Ruskom okupovaná Záporožská jadrová elektráreň bola počas nočného výpadku prúdu nútená spoliehať sa na dieselové generátory, informoval dnes Energoatom.

10:08 Polícia v Moskve v noci na dnes vykonala razie v niekoľkých LGBTQ kluboch, informovali nezávislé ruské médiá Meduza s odvolaním sa na správy očitých svedkov a miestne kanály Telegram.

9:34 Ukrajinské sily v noci na včera zostrelili 10 z 11 útočných bezpilotných lietadiel Shahed a riadenú strelu Kh-59, ktoré vypustilo Rusko, informovali vzdušné sily.

7:45 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k dnešnému dňu podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

6:30 Prezident Volodymyr Zelenskyj včera vyhlásil, že zmeny v mobilizácii sú nevyhnutné, keďže nariadil strategický obrat zameraný na obranu po neúspešnej protiofenzíve v južných regiónoch Ukrajiny.

"Všetko potrebné pre náš štát, naše brigády. Tieto konkrétne výsledky musia byť presne vypočítané. To zahŕňa aj otázky mobilizácie," povedal Zelenskyj.

6:29 Nemecký koncern Rheinmetall so sídlom v Düsseldorfe chce už v roku 2024 vyrábať na Ukrajine prvé kusy bojovej techniky. V rozhovore pre týždenník WirtschaftsWoche to povedal šéf koncernu Armin Papperger, informoval v piatok web spravodajskej televízie n-tv.

 Najneskôr začiatkom budúceho roka očakáva Papperger uzavretie dohody s Ukrajinou o výrobe kolesového obrneného transportéra Fuchs a bojového vozidla pechoty Lynx.

Putin nariadil zvýšiť počet ruských vojakov o 15 percent, skoro o 170.000 mužov

TASS pripomenul, že predchádzajúcim výnosom, platným od tohtoročného 1. januára, Putin stanovil počet príslušníkov ozbrojených síl na 2,039.758 ľudí vrátane 1,150.628 vojakov. Nový dekrét stanovuje početnosť ozbrojených síl na 2,209.130 ľudí, vrátane 1,320.000 vojakov. Experti predpokladajú, že ďalšia mobilizácia ako krajne nepopulárne opatrenie nebude vyhlásená minimálne do prezidentských volieb, ktoré sa majú konať na budúci rok v marci. Keď Putin vlani v septembri oznámil "čiastočnú mobilizáciu" asi 300.000 záložníkov na doplnenie strát, ktoré utrpeli ruské jednotky bojujúce proti Ukrajine, podľa odhadov státisíce Rusov v brannom veku odišli z Ruska.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (6)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Sergej Krivenko z mimovládnej organizácie na obranu ľudských práv Graždanin. Armáda. Pravo (Občan, armáda, právo) povedal ruskej redakcii BBC, že sa opakuje situácia pred vlaňajšou mobilizáciou. "Formálne sa má početnosť (armády) zvýšiť o 170.000 ľudí, ale s ohľadom na výšku strát bude ministerstvo obrany reálne potrebovať doplniť chýbajúcich 300.000 vojakov," vyhlásil. Možno tým podľa neho vysvetliť terajšie "hony" na bránke, povolávané k ročnej povinnej službe v armáde. Vojenské správy podľa aktivistu zrejme ponáhľajú "splniť plán", aby včas vycvičili dosť vojakov, ktorých po odchode do zálohy bude možné povolať späť do armády v rámci budúcej mobilizácie.

MIMORIADNY ONLINE Putin nariadil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Ministerstvo obrany podľa TASS vysvetlilo zvýšenie tabuľkového počtu príslušníkov ozbrojených síl "zvýšením hrozieb", ktorým Rusko čelí kvôli " špeciálnu vojenskú operáciu", t. j. vojnu proti Ukrajine, a kvôli pokračujúcemu rozširovaniu Severoatlantickej aliancie, zvyšovaniu počtu aliančných síl pri ruských hraniciach a kvôli rastu potenciálu taktických jadrových síl NATO vzhľadom na nastávajúcu výmenu asi 200 zastaraných amerických jadrových bômb na základniach v Európe a v Turecku za modernejšiu, vysoko presnú verziu. V takýchto ťažkých podmienkach sa zvýšenie počtu bojaschopných síl javí byť "adekvátnou reakciou na agresívnu činnosť bloku NATO", dodal TASS.

V polovici septembra veliteľ nórskych ozbrojených síl upozornil, že stavy ruských jednotiek v polárnych končinách pri Nórsku klesli na pätinu oproti stavu pred rozpútaním vojny proti Ukrajine. Takéto oslabenie podľa generála svedčí o tom, že si Putin veľmi dobre uvedomuje, že NATO nijako Rusko neohrozuje. "Ak by veril, že ohrozujeme Rusko, nemohol by presunúť svojich vojakov na Ukrajinu, aby tam viedol vojnu," povedal generál Eirik Kristoffersen po stretnutí so svojimi náprotivkami z členských krajín NATO v Osle. Tento vzorec ruského správania platí aj voči Fínsku po tom, ako krajina v apríli vstúpila do NATO, poznamenal vtedy predseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer. Rusi podľa neho síce o hrozbe NATO hovoria, ale fakticky sa správajú inak.

Zelenskyj prisľúbil reformu brannej povinnosti

Navrhovaná reforma sa týka podmienok možnej demobilizácie frontových bojovníkov vrátane niektorých vojakov, ktorí bojovali na frontovej línii od februára 2022, keď Rusko začalo inváziu v plnom rozsahu, uviedla tlačová agentúra DPA. "Každý na Ukrajine chápe, že v tejto oblasti sú potrebné zmeny," povedal Zelenskyj. Prezident dodal, že zmena zákona sa bude týkať aj nových potenciálnych odvedencov. Podľa jeho slov bude musieť akékoľvek zmeny vypracovať a schváliť vedenie armády. Oznámenie reformy sa považuje za ústupok vojakom, z ktorých niektorí protestovali za väčšiu rotáciu, aby sa vyčerpaní frontoví bojovníci mohli zotaviť. V súčasnosti slúži v ukrajinských ozbrojených silách približne 820.000 vojakov. Podľa súčasného stanného práva títo vojaci nemôžu byť demobilizovaní. Na to, aby mohla Ukrajina dokonca dočasne poslať domov aj časť odvedencov, musela by naverbovať ďalších vojakov, aby sa front nezrútil.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu