Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Neuveriteľný nákup na ministerstve: Kaliňák vysvetľuje na prvý pohľad drahý darček, pokazili ste nám Ježiška!

Kaliňák vysvetľuje konzolu Playstation pre vojakov v zahraničí. Zobraziť galériu (3)
Kaliňák vysvetľuje konzolu Playstation pre vojakov v zahraničí. (Zdroj: Facebook/Robert Kaliňák, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Nové vedenie exekutívy je pri moci už niekoľko týždňov a za ten čas sme už ako verejnosť konfrontovaní nie len s novými legislatívnymi návrhmi, ale aj s novinkami medzi zmluvami o verejnom obstarávaní. Je bežnou vecou, že sa napríklad na ministerstve objavia objednávky na rôzne druhy textilu, odevov či obuvi. Videli ste však už medzi zmluvami niečo také ako herná konzola? Nuž, v týchto dňoch je aj toto súčasťou objednávaných vecí. Načo to ale vojaci a vedenie rezortu môžu využiť? Odpovede o pár hodín neskôr poskytol samotný minister.

Vaše tipy

Situácia totiž vyzerá tak, že na základe postrehu čitateľov sa na webe zmlúv verejného obstarávania ministerstva obrany objavila zaujímavá objednávka. Zaujímavá je hlavne aj preto, lebo sa blížia vianočné sviatky.

archívne video

Členovia vlády komentujú rušenie špeciálnej prokuratúry (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Herná konzola s hrami za vyše 2800 eur

Ide o objednávku zo začiatku decembra, ktorá je zapísaná ako "Herná konzola Sony Playstation 5, hry". Cena sa pritom vyšplhala na neuveriteľnú hodnotu 2813 eur aj s DPH.

Neuveriteľný nákup na ministerstve:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: mosr.sk)

Pritom osoba, ktorá mala objednávku podpísať je podplukovník a veliteľ Ľubomír Mizerák. Otázne je pritom, načo by bola podobná vec vojakom či vedeniu ministerstva a na aké účely by ju mohli pri svojej práci využiť.

Aktualizované 17:18 - minister Kaliňák reaguje

Kaliňák po niekoľkých dňoch od prevalenia sa tohto nákupu reaguje videom. Minister za Smer najskôr v úvode spomína kauzy jeho predchodcov, aby ich porovnal s najnovším prípadom, až následne celú vec vysvetľuje. Angažované médiá podľa neho "pokazili prekvapenie na Ježiška". Kaliňák vysvetľuje, že v objednávke je uvedená aj mena konvertibilná mena (KM), ktorú používa Bosna a Hercegovina, odkiaľ objednávka má prísť. "Keby si náš aktivista prepočítal kurz, zistil by, že z 3-tisíc eurového Playstationu je zrazu len 1200-eurový," povedal Kaliňák, ktorý si dal pozor aj na túto cenu, ktorá je aj podľa neho privysoká.

Vysvetlenie vysokej ceny

Kaliňák vysvetlil aj takto vysokú cenu tým, že išlo o 2 kusy konzoly so šiestimi hrami. "Rozhodli sme sa, že ideme na vianočnú návštevu k naším vojakom do Bosny a Hercegoviny, a tí napísali Ježiškovi, že by si želali Playstation. A Ježiško to poslal po mne. Možno by bolo super, keby sa všetky konflikty vedeli riešiť cez herné konzoly. Zatiaľ sa ale naši vojaci budú mať kedy odreagovať od každodenných povinností. Médiá sa však postarali o prezradenie vianočného darčeka, ktorý sme mali dohodnutý s naším veliteľom," posťažoval sa Kaliňák, ktorý dodal, že išlo aj o problém s colnicou, a tak "darček" kupoval samotný veliteľ priamo v Bosne a Hercegovine.

Neuveriteľný nákup na ministerstve:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Robert Kaliňák)

Viac o téme: Ministerstvo obranyObjednávkaHerná konzolaRobert KaliňákPlaystation 5
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu