Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Úrady sa obávali jadrového útoku: Ukázali archívne dokumenty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DUBLIN - Po teroristických útokoch na USA z 11. septembra 2001 hrozilo Severnému Írsku potenciálne riziko, že bude terčom útoku jadrovými alebo chemickými zbraňami. TASR správu prevzala z agentúr PA Media a DPA.

Z archívnych vládnych dokumentov vyplýva, že úrady mali zhromažďovať zásoby zdravotníckeho materiálu v súvislosti s varovaním pred možným výbuchom jadrovej bomby v regióne alebo nasadením nervovo-paralytickej látky proti civilnému obyvateľstvu. Za hlavné riziká označili úradníci z ministerstva zdravotníctva antrax, kiahne, botulotoxín a otravné plyny, "ako je sarín", vyplýva z súbory z roku 2001.

Clive Gowdy, ktorý bol v tom čase stálym tajomníkom ministerstva zdravotníctva, načrtol potenciálne scenáre, ktorým Severné Írsko mohlo čeliť po útokoch v USA. Dokument, ktorý pripravil, spolu s ďalšími archívnymi materiálmi nedávno zverejnil Úrad verejných záznamov Severného Írska v Belfaste. Išlo o reakciu na žiadosť vtedajšieho šéfa Štátnej služby Severného Írska Gerryho Loughrana zaslanú 24. septembra 2001. Ten požiadal stálych tajomníkov jednotlivých rezortov, aby "naliehavo posúdili" potenciálny vplyv a možné dôsledky teroristických útokov z 11. septembra 2001.

Viac o téme: Severné ÍrskoJadrový útokChemické zbrabe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu