Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ukrajinci vylepšili svoju úhlavnú zbraň: Kremeľ sa musí mať na pozore! Hneď po prvom útoku prišiel o zbraňový systém

Ukrajinská zmodernizovaná strela Neptun R-360 zasiahla ruský protilietadlový systém S-400 na západe Krymu
Ukrajinská zmodernizovaná strela Neptun R-360 zasiahla ruský protilietadlový systém S-400 na západe Krymu (Zdroj: Twitter/Ukrainian World Congress, YouTube/Naval News)

KRYM – Ruská armáda si je vedomá, že Ukrajina disponuje protilodnými strelami, ktoré sa postarali o jednu z najťažších ruských porážok počas vojny. Až do augusta však mohli Ukrajinci túto zbraň využívať len na mori. Dnes je už všetko inak. Rusi sa musia mať na pozore, pretože po prvom útoku po zemi prišli o svoj protiraketový zbraňový systém.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 544 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Kyjevu sa podarilo upraviť a zmodernizovať protilodné rakety Neptun, ktoré ukrajinská armáda mohla až donedávna používať proti veľkým bojovým lodiam a krížnikom. Úder s dlhým doletom je však po novom možný aj na pozemné ciele. Ako informuje Newsweek, rakety Neptun vyvinuli Ukrajinci tesne pred spustením ruskej invázie, modernizáciou však prešli až počas tohto leta. 

Podľa zástupcu protiraketovej obrany Iana Williamsa z Centra strategických a medzinárodných štúdií, sú nové Neptuny súčasťou nedávneho širšieho úsilia ukrajinskej armády, ktorá sa snaží udrieť proti nepriateľovi na súši aj na veľké vzdialenosti. "Kyjev považuje prerobené Neptuny za svoju novú zmodernizovanú zbraň," informoval Williams. 

Potopenie ruského krížnika 

Táto zbraň mala ešte pred modernizáciou na svojom konte úspešný zásah do ruského krížnika Moskva v Čiernom mori. Pre Kremeľ to je podľa Williamsa veľká porážka a zahanbenie. Útok sa pritom odohral len pár mesiacov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. 

Dokonalý prvý pokus 

Oleksij Danilov, tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti, uviedol, že "nová moderná raketa fungovala pri prvom vypustení koncom augusta bezchybne a úplne zničila ruský systém protivzdušnej obrany S-400 na západe Krymu".

Analytici poukázali, že Ukrajina sa musela prispôsobiť novému typu boja. V súčasnej dobe potrebuje zasiahnuť svojho nepriateľa na dlhé vzdialenosti, no bez nových Neptunov sa to na súši nedalo aplikovať. "Moderné protilodné rakety, ktoré sú špeciálne navrhnuté tak, aby potopili ťažko obrnené vojnové lode, sú v podstate bez šance, pokiaľ ide o pozemné misie s drobnými a rýchlo sa pohybujúcimi cieľmi. Ukrajina navyše čelí deficitu v oblasti systémov úderu hlboko vo vnútrozemí," dodal Williams.

Pracujú s tým, čo majú 

Kyjev navyše nemá prístup k americkému systému balistických rakiet ATACMS, ani ku švédsko-nemeckým riadeným strelám TAURUS, ktoré okrem Nemecka používa aj Španielsko a Južná Kórea. "Ukrajina sa prispôsobuje a využíva len to, čo má k dispozícii," poukázal Williams na britsko-francúzske strely Storm Shadow (SCALP), ktoré však podľa neho nie sú riešením z dlhodobého hľadiska. 

"Útok na mys Tarkhankut na západnom Kryme koncom minulého mesiaca dokázal, že Ukrajina môže použiť rakety Neptun v režime pozemného útoku, pričom ruské jednotky sa už nemôžu cítiť tak bezpečne ako doteraz," povedal vedec Sidharth Kaushal z Royal United Services. Ako doplnil, útok na relatívne malý cieľ naznačuje, že Ukrajina disponuje vysokokvalitnými spravodajskými službami. Je ťažké posúdiť, koľko rakiet Neptun bude mať Ukrajina počas vojny k dispozícii, ale je nepravdepodobné, že by išlo o rozsiahly inventár. Tento typ zbrane je ťažké vyrobiť aj v čase mieru.

Viac o téme: Raketový systémProtilodné strelyVojna na UkrajineNeptunIan Williams
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu