Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VOJNA na Ukrajine Deň päťstošesťdesiaty šiesty (10. septembra 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Kyjev odhaduje, že Rusko nasadilo v oblastiach východnej a južnej Ukrajiny, ktoré kontroluje, viac ako 420.000 vojakov. Uviedol to v sobotu zástupca šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Vadym Skibickyj, informovala agentúra AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 563

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 563 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:50 Ruský generál Sergej Surovikin povedie koordinačný výbor Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) pre otázky protivzdušnej obrany. S odvolaním sa na ruské médiá o tom v nedeľu napísala agentúra DPA.

20:09 Kyjev v nedeľu pripísal ruským silám zodpovednosť za zabitie dvoch humanitárnych pracovníkov z Kanady a Španielska na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP, na ktorú sa TASR odvoláva.

19:44 Nemecko ponúklo hosťovanie veliteľstva NATO v Baltskom mori.

18:05 Ukrajinským vojakom ostáva zrejme 30 až 45 dní, potom bude počasie sťažovať bojové operácie počas ich protiofenzívy, vyhlásil predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA, generál Mark Milley. Povedal to pre britskú spravodajskú stanicu BBC v rozhovore zverejnenom v nedeľu. Citovala z neho aj tlačová agentúra DPA.

17:34 Západní lídri a Rusko sa z odlišných dôvodov zhodli, že kompromisné vyhlásenie lídrov krajín skupiny G20 bolo úspechom. TASR informácie priniesla na základe nedeľňajších správ agentúr DPA a Reuters.

17:22 Bukurešť požaduje ukončenie ruských útokov po tom, čo na území Rumunska našli trosky dronov.

15:54 Nočný útok Shahed zranil 4 a poškodil viac ako 100 budov v Kyjevskej oblasti. Poškodenie z nočného útoku bezpilotných lietadiel na Kyjevskú oblasť je podľa vojenskej správy Kyjevskej oblasti vážnejšie, ako sa predtým uvádzalo.

15:12 Biden je blízko rozhodnutia o vyslaní rakiet dlhého doletu na Ukrajinu.

14:23 Na Ukrajine zahynuli dvaja zahraniční dobrovoľníci, ktorí pomáhali s evakuáciou civilistov z frontovej zóny.

13:30 Juhokórejský prezident Yoon Suk Yeol prisľúbil Ukrajine pomoc vo výške 2,3 miliardy dolárov na pomoc pri obnove krajiny a na poskytovanie humanitárnej podpory tým, ktorí to potrebujú uprostred prebiehajúcej rozsiahlej vojny v Rusku, informovala 10. septembra agentúra Yonhap so sídlom v Soule.

13:00 Ruský minister zahraničných vecí Lavrov: "V súčasnej situácii sa nahromadilo mnoho miliárd rupií, ktoré ešte nenašli svoje využitie. Naši indickí priatelia ubezpečili, že ponúknu perspektívne oblasti, kde sa dajú investovať."

12:40 Fotografie z ruského útoku na Kyjev včera večer.

12:10 Španielska dobrovoľná humanitárna pracovníčka zahynula na Ukrajine, keď vozidlo, v ktorom sa viezla, zasiahla strela. V nedeľu to oznámil španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares. Informuje agentúra AFP. "Strela dopadla na vozidlo, v ktorom cestovala španielska občianka. Pracovala na Ukrajine s mimovládnou organizáciou a pomáhala tam riešiť humanitárnu situáciu ľudí. Jej smrť máme potvrdenú slovne," povedal minister novinárom na summite skupiny krajín G20 v Indii.

11:50 Rusi sa snažia chrániť svoje vojenské lietadlá pred dronmi kovovým pletivom.

11:20 Rumunsko v nedeľu oznámilo, že si predvolalo ruského chargé d'affaires v reakcii na sobotňajší nález úlomkov dronu v oblasti pri hraniciach s Ukrajinou. Išlo o dron podobný tým, aké používa ruská armáda. Informuje agentúra AFP.

11:00 Továreň na výrobu Penoboardu začala v noci v Ternopile na Ukrajine horieť.  V budove s polystyrénovou penou došlo k silnému požiaru. Požiarna plocha bola 9-tisíc metrov štvorcových, príčina požiaru je zatiaľ neznáma.

10:50 Ukrajinská armáda má na svoju protiofenzívu 30 až 45 dní, kým sa počasie začne zhoršovať a začne brániť ďalším operáciám, povedal stanici BBC predseda zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl Mark Milley. Ukrajinci podľa neho postupujú pomalšie, ako sa očakávalo, ale "ťažké boje pokračujú".

10:40 Zahraniční dobrovoľníci zaútočili ruským delostrelectvom v Doneckej oblasti, 1 zabitý, 2 zranení, 1 nezvestný. Dobrovoľníci z mimovládnej organizácie Road to Relief jazdili neďaleko frontového mesta Chasiv Yar v Doneckej oblasti po tom, čo sa ich dodávka 9. septembra ocitla pod paľbou ruského delostrelectva

10:12 Rusi majú zakázaný vstup do EÚ osobnými autami.  Európska komisia potvrdila, že vstup áut registrovaných v Rusku do krajín EÚ sa bude považovať za zakázaný dovoz.

9:45 Kamikadze dron zaútočil na ropovod Družba v Novozybkovskom okrese v Brjanskej oblasti. Miestne úrady uviedli, že dron bol zostrelený.

9:00 Voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi nebude v prípade jeho osobnej účasti na budúcoročnom summite zoskupenia G20 v Rio de Janeiro uplatnený zatykač vydaný Medzinárodným trestným súdom (ICC). Uviedol to v sobotu brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Informuje agentúra AFP.

Vladimir Putin počas plenárneho zasadnutia na rusko-africkom summite v Petrohrade
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin počas plenárneho zasadnutia na rusko-africkom summite v Petrohrade  (Zdroj: SITA/AP/Donat Sorokin/TASS Host Photo Agency Pool Photo)

8:50 V súčasnosti je potrebné skontrolovať asi 30 % územia Ukrajiny a vyčistiť ho od obrovského množstva výbušných zariadení, ktoré tu zanechali Rusi, uvádza ministerstvo obrany. Najviac kontaminované sú regióny Charkiv, Cherson a Mykolajiv.

8:20 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že v Čiernom mori bolo zničených viacerých plavidiel a dronov, ktoré smerovali na polostrov Krym. Informuje agentúra DPA.

7:45 Kyjevská vojenská správa v nedeľu na území Ukrajiny hlásila 32 ruských útokov dronmi, z ktorých 25 zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana. Informujú z agentúr AFP, DPA a Reuters.

7:05 Ukrajina dnes oslavuje Deň tankistov.

6:45 Prehliadka LGBT sa konala v Srbsku, no z nejakého dôvodu sú v Rusku pobúrení.

6:00 Boris Johnson udelil počas návštevy Ukrajiny čestný doktorát Národnej univerzity Ivana Franka vo Ľvove – Sky News.

Rusko už mesiac aktívne podniká útoky z Krymu

"Ruská federácia sústredila na našich územiach vrátane Krymu, ktoré sú dočasne okupované, viac ako 420.000 vojakov," povedal Skibickyj. Tento údaj podľa neho nezahŕňa príslušníkov ruskej Národnej gardy ani špeciálnych jednotiek. 

Skibickyj tiež uviedol, že Rusko už mesiac aktívne podniká útoky z Krymu, ktorý anektovalo v roku 2014. "Drony umiestnené na Kryme sú používané proti našim prístavom Izmajil a Reni," doplnil. Tieto prístavy využíva Ukrajina ako alternatívne miesta vývozu, najmä po odstúpení Ruska od tzv. čiernomorskej obilnej dohody.

Ukrajina v júni spustila protiofenzívu na východe a juhu, čelí tam však silnému odporu zabarikádovaných ruských síl. Jednotky Kyjeva tiež narážajú na nové útoky okolo Charkova na severovýchode, v oblastiach oslobodených minulý rok."Rusi chcú svoju pomstu" v Charkovskej oblasti, uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.

Ruské jednotky sa podľa nej snažia rozptýliť ukrajinské sily na východe, aby ich Kyjev nemohol koncentrovať okolo mesta Bachmut, kde postupuje. Maľarová priznala, že "nepriateľ je silný - má viac ľudí a výzbroje". Dodala, že ruská armáda počas uplynulého týždňa vypálila na ukrajinské pozície na východnom fronte "takmer 400.000 striel".

Nový ukrajinský minister obrany Umerov žiada od partnerov viac ťažkých zbraní

Novo vymenovaný ukrajinský minister obrany Rustem Umerov vyzval partnerov Kyjeva, aby zvýšili dodávky ťažkých zbraní pre Ukrajinu, uprostred dlhej a náročnej protiofenzívy proti ruským okupačným silám. "Sme vďační za všetku poskytnutú podporu. Potrebujeme však viac ťažkých zbraní. Potrebujeme ich dnes. Potrebujeme ich teraz," vyhlásil Umerov v embargovanom prejave zverejnenom v sobotu, informuje agentúra AFP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na tej istej konferencii povedal, že pomalé dodávky zbraní bránia protiofenzíve jeho jednotiek. Kyjevské sily sú od júna zapojené do vyčerpávajúceho protiútoku s cieľom získať späť územia, ktoré Rusko obsadilo na severovýchode a juhu krajiny. "Ukrajinskí bojovníci dnes obetujú svoje životy za základné hodnoty demokracie a slobody. Potrebujú podporu od vás, milí partneri, a touto podporou sú zbrane," povedal Umerov.

Umerov bol vymenovaný tento týždeň po tom, ako Zelenskyj vyzval na "nové prístupy" na ukrajinskom ministerstve obrany. Vymenovanie 41-ročného Umerova predstavuje pre Ukrajinu významnú zmenu po viac ako roku a pol od ruskej invázie a nasleduje po korupčných škandáloch v tomto silovom rezorte.

Ukrajina začala protiofenzívu po tom, ako si vytvorila zásoby západných zbraní, ale dosiahla iba obmedzené úspechy, pretože jej jednotky narazili na silne opevnené ruské obranné línie. Koncom augusta však Ukrajina vyhlásila strategické víťazstvo, keď dobyla dedinu Robotyne na juhu, čo podľa Kyjeva otvorí cestu pre sily, ktoré sa budú môcť posunúť hlbšie k Moskvou anektovanému Krymskému polostrovu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu