Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VOJNA na Ukrajine Deň päťstosedemdesiaty prvý (15. septembra 2023)

Vladimir Putin počas stretnutia s Kim Čong-unom Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin počas stretnutia s Kim Čong-unom (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via A)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v piatok večer oznámila, že platnosť embarga na štyri kategórie ukrajinských poľnohospodárskych produktov vyprší podľa plánu koncom dňa. Po analýze údajov týkajúcich sa vplyvu vývozu týchto agrokomodít z Ukrajiny na trh EÚ totiž dospela k záveru, že narušenia trhu v piatich členských štátoch susediacich s Ukrajinou boli odstránené. Informuje o tom spravodajca TASR.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 568

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 568 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:43 Maďarská vláda v piatok oznámila, že zachová v platnosti obmedzenia dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny napriek rozhodnutiu Európskej komisie (EK) o ukončení zákazu. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP. "Maďarsko uzavrie svoje hranice pre 24 ukrajinských produktov," uviedol maďarský minister poľnohospodárstva István Nagy na sociálnej sieti. Dosiaľ bol zákaz obmedzený na štyri agrokomodity.

21:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa budúci týždeň stretne vo Washingtone s prezidentom USA Joeom Bidenom. Správy amerických médií v piatok potvrdil Biely dom, informuje TASR podľa agentúry DPA.

20:55 Slovensko do konce roku jednostranně prodloužilo zákaz dovozu obilí a dalších tří zemědělských komodit z Ukrajiny, oznámil dnes premiér Ľudovít Ódor. Učinil tak poté, co Evropská komise uvedla, že neprodlouží embargo na dovoz čtyř druhů zemědělského zboží do unijních zemí sousedících s Ukrajinou. Unijní zákaz dovozu skončí dnes o půlnoci. Podle Ódora v této záležitosti Slovensko postupuje stejně jako Polsko a Maďarsko.

20:22 Poľsko zavedie vlastný zákaz dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov po piatkovej polnoci po tom, ako Európska komisia (EK) takýto zákaz odmietla predĺžiť. Oznámila to poľská vláda, informuje TASR podľa agentúry PAP, ktorá pripomenula, že rozhodnutie Varšavy by mohlo vyvolať ďalšie trenice s Bruselom.

19:48 Ukrajina široko využíva kazetovú muníciu dodanú zo Spojených štátov, uviedol ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom v čiernomorskom letovisku Soči. Obvinil v tejto súvislosti USA, že ukrajinským prostredníctvom robia niečo, čo sami pokladajú za zločin.

19:34 Ruský prezident Vladimir Putin sa v piatok stretol s bieloruským partnerom Alexandrom Lukašenkom. Ten uviedol, že Minsk by sa mohol pridať k snahám Moskvy o oživenie starého spojenectva so Severnou Kóreou. TASR o tom informuje podľa agentúry AP. Lukašenko návrh predložil na schôdzke v čiernomorskom letovisku Soči, na ktorej ho Putin podľa vlastných slov informoval o svojich rozhovoroch so severokórejským vodcom Kim Čong-unom na ruskom Ďalekom východe.

19:00 Komisia pripomenula, že dočasné embargo bolo po dohode s piatimi členskými štátmi zavedené 2. mája, aby nedochádzalo k narušeniam trhu s agrokomoditami v štátoch susediacich s Ukrajinou. Zákaz sa týkal dovozu pšenice, kukurice, repky a slnečnice. Paralelne s tým vznikla koordinačná platforma, ktorá spája Ukrajinu, Bulharsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko a Európsku komisiu. Platforma prispela k rozvoju infraštruktúry a zvýšeniu logistických kapacít na prepravu obilnín, ako aj k odstráneniu administratívnych prekážok vývozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny.

"Konštruktívny prístup všetkých účastníkov koordinačnej platformy pomohol vyriešiť konkrétne problémy a zabezpečil, že export obilia do tretích krajín mimo EÚ prúdi a dokonca sa zvyšuje," uvádza sa vo vyhlásení eurokomisie.

18:48 Európska komisia (EK) v piatok večer oznámila, že platnosť embarga na štyri kategórie ukrajinských poľnohospodárskych produktov vyprší podľa plánu koncom dňa. Po analýze údajov týkajúcich sa vplyvu vývozu týchto agrokomodít z Ukrajiny na trh EÚ totiž dospela k záveru, že narušenia trhu v piatich členských štátoch susediacich s Ukrajinou boli odstránené. Informuje o tom spravodajca TASR.

18:08 Vrúcne vzťahy Putina a Kima naznačujú spojenectvo vojenskej podpory, nie humanitárnej pomoci.

16:52 Fínsko v piatok zakázalo vstup vozidiel s ruskými evidenčnými číslami na svoje územie. Pridalo sa tak k trom pobaltským krajinám, ktoré tento krok odôvodnili sankciami Európskej únie proti Moskve v dôsledku jej vojny na Ukrajine. TASR informácie prevzala od agentúry AP.

16:08 Ukrajina vrátila domov telá 51 padlých obrancov.

14:00 Ruský vojenský súd na Sachlinu odsúdil na 13 rokov odňatia slobody vojaka, ktorý odmietol bojovať vo vojne proti Ukrajine, hoci mal s armádou uzavretý profesionálny kontrakt. O prípade informovali médiá s odvolaním sa na oznámenie súdu. V ňom odsúdený figuruje len ako "vojak K.", no v médiách sa medzičasom objavilo plné meno odsúdeného. Trest si má podľa verdiktu odpykať vo väzenskom tábore s prísnym režimom.

13:47 Takto teraz vyzerá oslobodená Andriivka. Z dediny zostala len spálená zem.

13:40 Kremeľ v piatok uviedol, že počas prebiehajúcej návštevy severokórejského vodcu Kim Čong-una v Rusku nedošlo k podpisu žiadnej dohody. Informuje správa agentúry AFP. "Neboli podpísané žiadne dohody a ani nie je v pláne nejaké podpísať," povedal kremeľský hovorca Dmitrij Peskov.

13:20 Typický deň v Rusku: Okupant, ktorý sa vrátil z frontu, ponúkol chlapcovi, aby hodil granátom, ale keď chlapec odmietol, rozhodol sa to urobiť sám. Susedia hru veterána neocenili.

13:05 Maďarská vláda pod vedením premiéra Viktora Orbána si zvolila zlú stranu dejín, pokiaľ ide o ruskú agresiu proti Ukrajine. Vyhlásil to hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko v piatok zverejnenom rozhovore pre server 444.hu. Hovorca reagoval na otázku, nakoľko vnímajú Ukrajinci Maďarsko ako spojenca Moskvy, informuje spravodajca v Budapešti.

12:48 Takto teraz vyzerá oslobodená Andriivka.

12:30 Putin: "Pred pár dňami som povedal, že naši muži, naši vojaci, už podpísali zmluvy s Ozbrojenými silami Ruskej federácie, je ich 270 tisíc, ale toto číslo je už neaktuálne. Dnes ráno bolo oznámené, že 300 tisíc. Zmluvy boli podpísané."

11:40 "Suspilna" hlási, že okupanti zhodili riadenú bombu z lietadla Su-34 v NovaKakhovka, tá sa však nedostala na pravý breh a spadla na obytnú budovu.

11:00 Kim Čong-un bol pridaný do zoznamu „nepriateľov Ukrajiny“ na stránke Myrotvorec.

10:35 Na internete sa objavili zábery z pátrania v dome námestníka ľudu Nestora Shufricha v dedine Kozin v regióne Kyjev.

9:45 Ukrajinské sily zostrelili v noci nadnes všetkých 17 bezpilotných lietadiel Shahed "kamikadze" vypustených Ruskom v smere na Chmeľnycku oblasť, informovalo letectvo 15. septembra.

9:00 Ruský generál Surovikin bol spozorovaný v Alžírsku. Začalo sa mu dariť po smrti Prigozhina: najprv bol prepustený zo zatknutia, potom dostal aspoň nejakú formálnu pozíciu.

8:25 Bezpečnostná služba Ukrajiny zadržala zástupcu Nestora Shufrycha. Podľa ukrajinských médií je obžalovaný v trestnej veci vlastizrady.

8:00 Ukrajinské ozbrojené sily v piatok oznámili, že dobyli dedinu Andrijivka na frontovej línii v blízkosti mesta Bachmut. Štvrtkové informácie o "oslobodení" dediny boli včera večer označené za predčasné. Informuje agentúra AFP.

7:35 Gubernátor Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin vo štvrtok nariadil evakuáciu civilného obyvateľstva. Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny čiastočne ovládajú  ruské ozbrojené sily a pravidelne je cieľom delostreleckého ostreľovania, informuje agentúra AFP.

7:00 Ruské úrady teraz budú môcť posielať nepočujúcich, oligofrenických a schizofrenických ľudí do prvej línie.

6:25 Mierový vyslanec pápeža Františka pre Ukrajinu Matteo Zuppi sa vo štvrtok v Pekingu stretol so zástupcom čínskeho ministerstva zahraničných vecí, s ktorým diskutoval o "snahe podporiť dialóg" s cieľom ukončiť vojnu, informuje agentúra AFP.

6:10 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyjadrila presvedčenie, že opoziční republikáni v americkom Kongrese ponúknu dlhodobú podporu pre Ukrajinu. Informuje agentúra DPA.

6:00 Severokórejský vodca Kim Čong-un v piatok počas svojej cesty po ruskom Ďalekom východe navštívil leteckú továreň vyrábajúcu vojenské a civilné stroje v meste Komsomoľsk nad Amurom, ktoré je významným priemyselným centrom krajiny. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Zelenskyj naposledy odcestoval do Spojených štátov minulý rok

Zostáva však nejasné, či sa stretnutie uskutoční v New Yorku alebo neskôr počas týždňa v Bielom dome - jeden zo zdrojov oboznámených so záležitosťou uviedol, že Zelenskyj by mal po zastávke v New Yorku odcestovať do Washingtonu. Biden aj Zelenskyj majú v utorok vystúpiť pred Valným zhromaždením.

Zelenskyj plánuje využiť osobné vystúpenie na výročnom zasadnutí na to, aby vyzval na väčšiu podporu Ukrajiny, ktorá pokračuje v protiofenzíve proti Rusku. Podľa ľudí oboznámených s programom plánuje v New Yorku okrem prejavu na zhromaždení aj niekoľko stretnutí s ďalšími svetovými lídrami.

Medzi jeho ciele bude patriť snaha presvedčiť krajiny, ktoré nezaujali rozhodný postoj voči vojne, aby dôraznejšie odsúdili Rusko. Medzi jeho stretnutiami bude aj schôdzka s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, oznámila vo štvrtok izraelská vláda. Podľa oboznámeného zdroja z Republikánskej strany (GOP) Zelenskyj vo štvrtok navštívi aj Kapitol, hoci nebude mať prejav na spoločnom zasadnutí Kongresu; namiesto toho sa očakáva, že sa stretne individuálne so zákonodarcami a členmi vedenia.

Očakávaná návšteva prichádza v čase, keď Kongres zvažuje žiadosť Bieleho domu o ďalšiu pomoc Ukrajine. Jej schválenie zostáva otázne, keďže vláda je v tejto otázke príkro rozdelená. Zelenskyj vystúpil na spoločnom zasadnutí i vlani, ale odpor voči financovaniu Ukrajiny vzrástol najmä vo vnútri GOP. Biden sa so Zelenským naposledy stretol v júli na okraj samitu NATO v Litve. Predtým spolu rokovali v máji na samite skupiny G7 v Japonsku. Napriek podpore zo strany Spojených štátov pre Zelenského vystúpenie na minulotýždňovom samite skupiny G20 v Indii hostitelia ukrajinského prezidenta nepozvali.

Zelenskyj naposledy odcestoval do Spojených štátov minulý rok v decembri, pričom Ukrajinu vtedy opustil prvýkrát od začiatku ruskej invázie vo februári 2022. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa minulý týždeň stretol so Zelenským v Kyjeve v rámci cesty, ktorej cieľom bolo čiastočne zladiť vzťahy medzi USA a Ukrajinou pred avizovaným diplomatickým stretnutím. Blinken Zelenskému povedal, že USA sú "odhodlané naďalej kráčať bok po boku" s Ukrajinou.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu