Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Výsmech západným sankciám: Ruskí výrobcovia zbraní dostali pozvánku na ekonomický veľtrh

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RIJÁD – Keď Rusko spustilo inváziu na Ukrajinu, západné mocnosti sa rozhodli oslabiť jeho moc ekonomicky. Na najväčšiu krajinu sveta preto uvalili sankcie, ktoré mali agresora finančne vyčerpať. Ako sa však zdá, nie všetky krajiny sveta súhlasia s označením Ruska ako agresora a správajú sa, akoby žiadna vojna nevypukla.

archívne video

Monika Beňová v EP o iniciatíve zdaniť najbohatších ľudí na svete (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Vplyvom sankcií uvalených Zapadom boli poznačené aj rôzne ruské spoločnosti. Zdá sa však, že Saudskú Arábiu niečo ako sankcie pre vypuknutie vojny nezaujímajú, pretože sedem spoločností vrátane výrobcu helikoptér, ktoré boli nasadené na Ukrajine, dostalo pozvánku na ekonomický veľtrh. Informuje o tom The Guardian. Západ to zaskočilo, pretože tieto spoločnosti majú priamu väzbu na ruský ťažký a vojenský priemysel. Jednou z nich je dokonca agentúra, ktorá dohliada na ukrajinskú jadrovú elektráreň.  

Námestník ruského ministra priemyslu a obchodu Alexej Gruzdev ocenil toto podujatie ako prvé svojho druhu. "Naša obchodná misia v Rijáde je zameraná na posilnenie ekonomických väzieb medzi Ruskom a Saudskou Arábiou, objavovanie nových obchodných príležitostí, vzájomná výmena nápadov a nadviazanie dlhodobého partnerstva," povedal.

Prítomné ruské spoločnosti 

Rusko na veľtrhu Made In Russia + Innoprom zastupovala aj spoločnosť na výrobu helikoptér Ka-52 Alligator. Ďalej tam boli prítomní zástupcovia Kamazu, výrobcu obrnených vozidiel, na ktorého boli uvalené sankcie z dôvodu pomoci ruskej armáde. Vozidlá Kamaz boli spropagované v marci 2022, keď sa objavili na fotografiách vybavené raketami Iskander. Tie mali byť vystrelené na Ukrajinu. Okrem toho spoločnosť vyrobila aj vozidlá Typhoon, ktoré počas invázie prevážajú ruské vojenské jednotky. 

Prítomní boli aj zástupcovia Rostecu, ruského štátneho výrobcu obranných systémov. Spoločnosť mala dodať ruskej armáde plameňomety Solntsepyok a mínomety Zemledeliye, ktoré boli použité počas invázie na Ukrajinu. Ministerstvo financií USA v oznámení o sankciách zverejnenom v júni minulého roku označilo Rostec za základný kameň ruského obranného priemyslu.

Pozvanie prijal aj Rosatom, ruská štátna jadrová energetická spoločnosť. Podľa ukrajinských predstaviteľov Rosatom zabavil jadrovú elektráreň v Záporoží a odvtedy prevzal správu nad oblasťou. 

Prehlbovanie vzťahov 

Mnohí experti sa domnievajú, že už i tak napäté vzťahy medzi Rijádom a Washingtonom sa ešte viac vyhrotia. Zdroj oboznámený s cieľmi saudského obchodného podujatia uviedol, že ruskí delegáti sa snažili zabezpečiť spoločné investície pre obchodné projekty, pomoc pri udržiavaní cien ropy a plynu a ďalšiu diplomatickú podporu.

"Saudsko-arabské ministerstvo investiícií skúmalo možnosť otvorenia kancelárie v Moskve. Podobné podujatie sa konalo nedávno aj v Číne, avšak bez prítomnosti zástupcov čínskej armády. Zmenou je orientácia saudsko-arabskej politiky smerom k Rusku a Číne a zároveň jej odklon od USA a západnej Európy," doplnil nemenovaný zdroj. 

Obavy USA a Veľkej Británie 

Saudská Arábia signalizovala svoj odklon od USA už v minulom roku, keď krátko pred primárkami obmedzila ťažbu ropy. USA na stretnutie Saudskej Arábie a Ruska nereagovalo, ale podotklo, že naďalej sa bude zameriavať na kontrolu, dodržiavanie a presadzovanie uvalených sankcií. "Vyzývame všetky partnerské spoločnosti, aby sa zdržiavali transakcií so sankciovanými stranami," uvádza sa vo vyhlásení. USA sa obáva najmä krokov Saudskej Arábie, ktorá by za určitých okolností mohla ruskej strane poskytnúť citlivé informácie o amerických obranných systémoch.

Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Veľtrh v Saudskej Arábii s ruským zastúpením nie je ľahostajný ani Veľkej Británii, ktorá len prednedávnom absolvovala stretnutie ohľadom investícií s Radou pre spoluprácu v Perzskom zálive. Členom tohto spoločenstva je aj Saudská Arábia.

Multipolarita 

Hra Saudskej Arábie na viacero strán sa naplno ukázala počas konferencie v Kalifornii zo začiatku mája tohto roku. Minister investícii Khalid A. Al-Falih prehlásil, že jeho krajina sa odmieta riadiť a byť obmedzovaná vzťahmi a nezhodami medzi mocnosťami na medzinárodnom poli. "Nemyslíme si, že vzťah s USA sa zhorší na úkor našich nových ekonomicky silných partnerov. Vraciame sa do multipolárneho sveta, kde začínajú vznikať aj stredne silné mocnosti. A tie sa budú snažiť presadiť svoje vlastné záujmy," uviedol. Na napäté vzťahy s USA len podotkol, že vzťah Saudskej Arábie s Čínou už prevýšil ich obchodné vzťahy s Európou a USA dohromady. 

Viac o téme: Ekonomické fórumRuskoSaudská ArábiaRijádVojna na UkrajineMade In Russia + Innoprom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu