Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Uzbekistan v októbri prvýkrát dovezie ruský plyn: Podpísali dvojročnú zmluvu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Fabian Strauch/dpa)

TAŠKENT - Uzbekistan v pondelok oznámil, že podpísal dvojročnú zmluvu s ruským energetickým gigantom Gazprom o dodávkach zemného plynu. Informuje agentúra AFP.

Gazprom bude od 1. októbra posielať približne 2,8 miliardy kubických metrov plynu ročne, uviedlo uzbecké ministerstvo energetiky a dodalo, že to bude prvý dovoz ruského plynu. Bude prúdiť plynovodom Stredná Ázia - Centrum zo sovietskej éry, ktorý spája Rusko s bývalými sovietskymi republikami v tomto regióne.

Zmluva bola podpísaná v piatok v Petrohrade v období prudkého poklesu dodávok plynu do západnej Európy po invázii Moskvy na Ukrajinu.

Rusko hľadá nových odberateľov

Rusko hľadá nové trhy pre svoj sankciami postihnutý vývoz energie a snaží sa presunúť časť svojho vývozu do strednej Ázie, najmä do Kazachstanu a Uzbekistanu, ktoré napriek vlastným zdrojom plynu a ropy čelia nedostatku energií. Moskva vyjadrila želanie vytvoriť s oboma krajinami "plynovú úniu".

Uzbekistan postihla v zime 2022 vážna energetická kríza v dôsledku prudkého nárastu dopytu, ktorý ešte zhoršilo mimoriadne chladné počasie a starnúca infraštruktúra. Hoci táto krajina vlani vyťažila 51,7 miliardy kubických metrov zemného plynu, dočasne bola nútená pozastaviť jeho vývoz do Číny. Uzbekistan v januári oznámil dohodu s Gazpromom o dodávkach plynu od marca, ale odvtedy neposkytol žiadne detaily.

Viac o téme: PlynRuskoUzbekistanGazprom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu