Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najpredávanejší sýtený nápoj v OHROZENÍ: Zaplačú milióny ľudí po celom svete! Bez tejto RASTLINY ho nedokážu vyrobiť

Nepokoje v Sudáne ovplyvnia výrobu Coca-Coly po celom svete Zobraziť galériu (2)
Nepokoje v Sudáne ovplyvnia výrobu Coca-Coly po celom svete (Zdroj: SITA/AP/Maheen S., Getty Images)

CHARTÚM – I keď na istú dobu nastal v kedysi najväčšom africkom štáte, Sudáne, pokoj, situácia sa opäť zdramatizovala. Nezhody medzi dvomi najsilnejšími mužmi priviedli krajinu do chaosu a destability, ktorá môže vyústiť do občianskej vojny. V takomto prostredí sa trápi aj potravinový priemysel.

archívne video

Heger po summite EÚ-Afrika o príležitostiach pre Slovensko (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Sudán, niekdajšia najväčšia krajina Afriky, je už dlhé roky významná najmä pre ťažbu ropy. Krajina sa rozdelila na Sudán a Južný Sudán po nepokojoch, ktoré svojimi rozhodnutiami vyvolávala moslimská vláda zo severu. Južná časť krajiny začala byť čoraz viac znevýhodnená, čo napokon viedlo k protestom obyvateľstva a nastoleniu nových hraníc, aké poznáme dnes. Boj o ropu však pokračuje do dnes. 

Arabská guma

Sudán je však veľmi významný aj z hľadiska potravinárskeho priemyslu. Najznámejšie sýtené nápoje Coca-Cola a Pepsi sa tu síce nevyrábajú, ale existencia týchto spoločností závisí práve od tejto krajiny v severovýchodnej časti Afriky. Informuje o tom The Telegraph. Pestuje sa tu rastlina akácia, od ktorej ľudstvo získava arabskú gumu. Až 70 percent svetových zásob putuje do celého sveta práve zo Sudánu. Prebiehajúce boje o moc však znemožňujú zber tejto suroviny. 

Najviac arabskej gumy sa prepraví práve do hlavného mesta Chartúm, v ktorom narastajú nepokoje. V tretej najväčšej africkej krajine je sústredených 12 spoločností, ktoré vyvážajú arabskú gumu do celého sveta. V mnohých potravinách a nápojoch patrí táto surovina medzi základné zložky. Keďže je zber pozastavený, experti sa domnievajú, že sklady s arabskou gumou sa vyprázdnia do pol roka. Zmena by mohla prísť jedine s nastolením mieru. 

Dodávatelia sú bezmocní 

Mohamad Alnoor je vedúcim spoločnosti Gum Arabic USA. "V súčasnej dobe je nemožné získať ďalšiu arabskú gumu. Do Chartúmu sa priváža z vidieckych oblastí, no cesty sú zablokované a v mnohých častiach krajiny sa bojuje," vysvetlil.  Výkonný riaditeľ spoločnosti Vijay Bros, Jinesh Doshi, ktorá dodáva arabskú gumu zo Sudánu do Bombaja v Indii, poznamenal, že konflikt všetko ovplyvnil. "Dodávatelia z Afriky majú problém so zabezpečením nevyhnutných potrieb. Nikto nevie, kedy sa situácia upokojí," dodal. 

Boje v Sudáne
Zobraziť galériu (2)
Boje v Sudáne  (Zdroj: SITA/AP/Maheen S./Marwan Ali)

Coca-Cola a Pepsi už dlhšiu dobu hromadia zásoby. Počas minulých konfliktov sa bojovalo prevažne v Dárfúre, no momentálne sú najväčšie nepokoje v hlavnom meste Chartúm. Ekonomika a doprava sú paralyzované. 

Celosvetová produkcia arabskej gumy je približne 120 000 ton ročne v hodnote 1,1 miliardy dolárov (takmer 1 miliarda eur). Zber prebieha z veľkej časti v tzv. "gumovom pásme", ktoré sa tiahne 805 kilometrov od východu smerom na západ Afriky. Pásmo prechádza aj cez Etiópiu, Čad, Somálsko a Eritreu. Export z týchto krajín je tiež kritický a navyše kvalita arabskej gumy nie je na úrovni tej zo Sudánu. Podľa spoločnosti Gum Sudan môže mať najkvalitnejšia odroda arabskej gumy hodnotu až 2 700 eur za tonu.  
 

Viac o téme: NepokojeBojeExportAfrikaSudánChartúmArabská guma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu