Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Somálska armáda hlási zabitie 40 militantov z hnutia aš-Šabáb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOGADIŠO - Somálska armáda v nedeľu oznámila, že zabila približne 40 bojovníkov a veliteľov islamistických teroristických milícií aš-Šabáb. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na miestne úrady.

Africké velenie ozbrojených síl USA (U.S. AFRICOM) uviedlo, že Spojené štáty v noci na nedeľu poskytli somálskym silám podporu vo forme troch leteckých útokov v oblasti na juhu krajiny neďaleko hraníc s Keňou. Pri týchto útokoch zomrelo 10 teroristov z hnutia aš-Šabáb. USA poskytujú Somálsku v boji proti teroristom podporu vo forme dronov a ďalšej pomoci, pripomína DPA. Somálsko, ktoré má 16 miliónov obyvateľov, je už roky sužované teroristickými útokmi a ďalšími násilnosťami.

Vláda v Mogadiše sa už niekoľko mesiacov snaží vojenskou ofenzívou zničiť militantov z aš-Šabábu. Podarilo sa jej získať opätovne pod kontrolu viaceré oblasti v strednej časti krajiny. Milície však stupňujú svoje útoky na základe vládnych jednotiek i zahraničných vojakov. Somálsko v boji proti islamistom podporujú Turecko a USA.

Viac o téme: ArmádaSomálskoHnutie aš-Šabáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu