Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Situácia v Sudáne je kritická, OSN varuje: Máme problémy s dodávkami zásob, občianska vojna je na spadnutie

Evakuácia obyvateľov Sudánu. Príslušník štátnej armády ponúka vodu malým deťom na vojenskom letisku. Zobraziť galériu (4)
Evakuácia obyvateľov Sudánu. Príslušník štátnej armády ponúka vodu malým deťom na vojenskom letisku. (Zdroj: SITA/AP/UK Ministry of Defence/PO Phot Arron Hoare)

CHARTÚM – Situácia v africkom štáte Sudán sa stáva čoraz viac nepokojnejšou. Dve ozborojené skupiny terorizujú krajinu svojím súperením o moc. I keď sa dohoda o prímerí formálne predĺžila, obyvateľstvo sa obáva ďalších útokov. Na upokojenie celej situácie sa v oblasti výrazne angažuje OSN.

archívne video

Ingrid Brocková o rozvojovej pomoci EÚ pre Afriku (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Sudán sa opäť zmieta v nepokojoch. Súperiace strany mali medzi sebou uzavretú formálnu dohodu o prímerí. I keď vypršala v noci z prvého na druhého mája, podľa Guardian sa dohodli na jej predĺžení o ďalšie tri dni. Boje však trvajú už takmer mesiac. Problémom sú aj dodávky humanitárnej pomoci, od ktorých sú závislé viac ako dve tretiny obyvateľstva. 

V Sudáne sa angažuje aj OSN. Jej cieľom je upokojenie celej situácie a nastolenie mieru. Generál Abdel Fattah al-Burhan a jeho bývalý kolega Mohammed Hamdan Dagalo predstavujú veliacich dvoch proti sebe bojujúcich strán. Generál Burhan velí štátnej sudánskej armáde, zatiaľ čo Dagalo polovojenským Silám rýchlej podpory (RSF). "Rebeli (RSF) budú chcieť naoko dohodu dodržať, ale sme si viac ako istí, že ich úmysli sú presne opačné," uvádza sudánska štátna armáda.

 Útek z krajiny 

Boje si vyžiadali cez 500 obetí a tisíce zranených, no OSN sa domnieva, že skutočné počty sú oveľa vyššie. RSF má vplyv v celom Chartúme. Dôkazom je aj rozmiestnenie bojových jednotiek po celom hlavnom meste. Domáca armáda sa snaží bojovať proti nepriateľovi prevažne náletmi bezpilotných lietadiel, prípadne stíhačkami. Desiatky tisíc ľudí sa vydali na útek pred krutými bojmi. V prípade odchodu všetkých zahraničných úradníkov a organizácii hrozí krajine celkový kolaps. 

Sudán evakuuje domáce obyvateľstvo. V Krajine sa schyľuje k vypuknutiu občianskej vojny.
Zobraziť galériu (4)
Sudán evakuuje domáce obyvateľstvo. V Krajine sa schyľuje k vypuknutiu občianskej vojny.  (Zdroj: SITA/AP/UK Ministry of Defence/PO Phot Arron Hoare)

Burhan si podľa svojich posledných vyjadrení odmieta sadnúť za jeden stôl s Dagalom. Druhá strana je ochotná rokovať pod podmienkou, že štátna armáda prestane s bombardovaním a zastaví všetky útoky. "Neevidujeme žiadne rokovania, no prebiehajú už prípravy na dialóg. Regionálne a medzinárodné organizácie sa snažia spolupracovať s oboma stranami," povedal Volker Perthes, osobitný predstaviteľ OSN v Sudáne.

Kruté boje

Za posledné dva týždne utieklo do susednej Stredoafrickej republiky viac ako 6-tisíc ľudí, prevažne žien. Krajina patrí medzi najchudobnejšie na svete. "Toto číslo tvorí 70 percent žien, 15 percent dievčat, 10 percent mužov a ďalších 400 nezaradených utečencov," uviedlo UNHCR. Koncom týždňa potvrdil tieto čísla aj zástupca agentúry v Stredoafrickej republike. Tretina zo 46 miliónov obyvateľov Sudánu potrebovala pred začiatkom bojov humanitárnu pomoc.

Koordinátor núdzovej pomoci OSN Martin Griffiths, ktorý bol v nedeľu 30. apríla vyhlásený za vyslanca organizácie v regióne, uviedol, že humanitárna situácia dosahuje bod zlomu. "Masívne rabovanie humanitárnych kancelárií a skladov vyčerpalo väčšinu našich zásob. Snažíme sa nájsť spôsob, ako dopraviť do kritických oblastí ďalšie potraviny a iné nevyhnutné potreby," povedal. Najlepším riešením by podľa neho bolo zastavenie bojov, no vyhliadky na rokovania sú v tejto situácii nulové. 

Griffiths povedal, že rodiny majú problémy s prístupom k vode, jedlu aj palivu. Z najviac postihnutných oblastí sa podľa neho ani nedá presťahovať, pretože domáce obyvateľstvo, ktoré tak ešte nespravilo, má problém zabezpečiť si nákladnú dopravu. Značné obmedzenia sa evidujú aj v základnej zdravotnej starostlivosti. "Zvyšuje to riziko smrti pacientov. Za normálnych okolností sa tomu dá predísť," doplnil na záver.

 

Viac o téme: BojeHumanitárna pomocKonflikt OSNAfrikaSudánChartúmRSFAbdel Fattah al-BurhanMohammed Hamdan DagaloŠtátna sudánska armáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu