Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čínsky diplomat spustil slovnú vojnu: Európske krajiny žiadajú jeho vyhostenie, pridalo sa aj Česko

čínsky diplomat Lu Ša-jie počas diskusie vo francúzskej televízii LCI
čínsky diplomat Lu Ša-jie počas diskusie vo francúzskej televízii LCI (Zdroj: Twitter/LCI)

PARÍŽ/PRAHA – Hlavné mesto Francúzska sa ocitlo v nezávideniahodnej situácii. Práve tam totiž pôsobí čínska diplomatická misia, ktorej členom je aj istý ambasádor. Ten si svojím vyjadrením vybudoval odpor u všetkých postsovietskych krajín v Európe. Stačilo mu k tomu len pár viet.

archívne video

Heger po summite EÚ o budovaní vzťahov s Čínou a Taiwanom (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Čínsky diplomat v Paríži, Lu Ša-jie vyvolal pobúrenie po tom, ako sa vo francúzskej televízii LCI vyjadril v negatívnom svetle o suverenite niektorých európskych krajín. Predstavitelia poškodených strán nenechali na seba dlho čakať a francúzskej ministerke zahraničných vecí Catherinne Colonnaovej poslali výzvu na jeho vyhostenie. Infomuje o tom parížsky denník Le Monde. Zapojila sa aj Česká republika.  

Lu Ša-jie vo verejnoprávnej televízii spochybnil suverenitu postsovietskych krajín. "Tieto bývalé sovietske štáty nemajú, ako to povedať, efektívny status v medzinárodnom práve. Neexistuje žiadna medzinárodná dohoda, ktorá by zhmotnila ich štatút," vyhlásil čínsky veľvyslanec počas minulého týždňa. Veľmi neprijateľná sa zdala aj odpoveď na otázku Krymu, o ktorom vyhlásil, že pôvodne patril Rusku. 

Silná reakcia 

Po tomto vyhlásení poslalo osemdesiat štátnikov, vrátane ministra zahraničných vecí Českej republiky Jána Lipavského, výzvu o vyhostenie čínskeho veľvyslanca. "Buď tým ukázal šokujúcu nekompetentnosť, alebo veľmi nebezpečnú pozíciu, ktorá popiera všetky základy medzinárodného práva. Očakávam, že sa jeho ústredie bude od neudržateľného vyhlásenia dištancovať," zareagoval Lipavský. Peking akoby vypočul slová šéfa českej diplomacie, pretože sa vyjadril nasledovne: "Čína rešpektuje suverénny status zúčastnených republík po rozpade Sovietskeho zväzu," odkázala hovorkyňa čínskeho ministerstva Mao Ning.

Pod výzvou na vyhostenie čínskeho ambasádora z Francúzska je podpísaných aj osem českých politikov, vrátane senátora Pavla Fischera alebo europoslankyne Markéty Gregorovej. Uviedol to český rozhlas. Politici okrem toho spomenuli ďalšie nedávne vyjadrenie čínskeho štátnika Lu Ša-jie, ktorý uviedol, že tchajwanský ľud by mal byť prevychovaný hneď po tom, ako prejde pod kontrolu Číny. 

EÚ je tiež proti 

Voči názoru o pochybnej štátnosti postsovietskych krajín sa ohradil aj Joseph Borrell, vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku.

"Neprijateľné výroky čínskeho veľvyslanca vo Francúzsku voči krajinám, ktoré získali nezávislosť od Sovietskeho zväzu v roku 1991. EÚ môže iba predpokladať, že tieto vyjadrenia nie sú oficiálnym stanoviskom čínskej politiky," odkázal. 

Viac o téme: VýrokSuverenitaČínaFrancúzskoPrahaParížČeská republikaLu Ša-jiePostsovetske krajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu