Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čína sa aj napriek tlaku snaží zostať neutrálna: Západ jej neverí, Rusko vyslalo vojenský signál

Čchin Kang, čínsky minister zahraničných vecí Zobraziť galériu (3)
Čchin Kang, čínsky minister zahraničných vecí (Zdroj: SITA/AP/Greg Baker)

PEKING – Boje na Ukrajine sa zatiaľ odohrávajú bez angažovania sa čínskych zbraní a to aj napriek tomu, že s Ruskom ju spájajú silné väzby. Rétorika je síce iná, ale Čína naďalej preferuje stav neutrality. Krajina sa dokonca rozhodla kontrolovať export špeciálnych položiek.

Z hľadiska vojny na Ukrajine zostáva Čína naďalej neutrálna. Hoci z hľadiska politiky podporuje Rusko svojou rétorikou, naďalej odmieta poskytnúť Moskve svoje zbrane. Informuje o tom CBC s odvolaním sa na čínskeho ministra zahraničných vecí Čchina Kanga. 

"Čína nebude predávať zbrane žiadnej z bojujúcich strán na Ukrajine," vyjadril sa Kang jasne, no Západ sa napriek tomu obáva ďalších krokov Číny, najmä vojenskej pomoci pre Rusko. Štvrtá najväčšia krajina sveta podporuje Ruskú federáciu aj po ekonomickej stránke. Od začiatku nesúhlasí so sankciami, ktoré uvalili západné krajiny na Moskvu s cieľom izolovať ju od zvyšku sveta. Západ mal tieto kroky podniknúť ako odpoveď na ruskú inváziu na Ukrajinu. 

Západ tomu neverí  

Kontrola sa nevyhne ani zbraniam s dvojitým využitím, teda civilným aj vojenským. "Čo sa týka vývozu vojenského materiálu, Čína zastáva obozretný a zodpovedný postoj. Budeme kontrolovať vývoz položiek s viac ako jedným možným využitím. Všetko samozrejme v súlade so zákonmi a nariadeniami. Prikláňame sa ku krajinám, ktoré sa snažia nájsť mierové riešenie konfliktu," povedal Čchin na tlačovej konferencii v prítomnosti nemeckej ministerky zahraničia Annaleny Baerbockovej, ktorá bola na oficiálnej návšteve Číny.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
Zobraziť galériu (3)
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková  (Zdroj: SITA/AP/Lee Jin-man)

USA toto vyjadrenie prijali, avšak naďalej sa obávajú. Šéf diplomacie Antony Blinken sa vyjadril, že podľa informácii amerických spravodajských služieb Čína stále uvažuje o poskytnutie zbraní ruskému agresorovi. V takomto prípade by šlo podľa Blinkena o vážny problém. "Neveríme tomu, že Čína chce zostať skutočne neutrálna," dodala hovorkyňa Rady národnej bezpečnosti Bieleho domu Adrienne Watsonová.

Signál pre Čínu

V piatok minulý týždeň uviedla Ruská federácia svoje loďstvo v Tichom oceáne do najvyššieho stavu pohotovosti. Do akcie boli zapojené aj vzdušné a pozemné jednotky. Podľa Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) ide o signál, ktorým chce Rusko ukázať, že chápe možnej hrozbe, ktorej čelí Čína. Manévre môžu byť aj odstrašujúcim príkladom pre Japonsko. 

Rusi rozmiestnili svoje lode pri Kurilských ostrovoch, na mieste, o ktoré vedú Japonsko a Ruská federácia spory od konca druhej svetovej vojny. Ostrovy patria formálne Rusku, ale Japonsko požaduje ich vrátenie. Mierová zmluva medzi krajinami neexistuje. 

Stály člen 

Baerbocková konfrontovala Kanga s tým, Číne vyplývajú z pozície stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN určité povinnosti. "Patrí sem osobitná zodpovednosť za pomoc pri ukončení konfliktu. Doterajší postoj Číny nezahŕňa výzvu pre agresora na ukončenie vojny. Putin tak mohol spraviť už veľakrát. Obyvateľstvo Ukrajiny si neželá nič iné, len konečne žiť opäť v mieri," vyjadrila sa na záver nemecká ministerka zahraničných vecí. 

Viac o téme: ZbraneRuskoČínaJaponskoTichomorieVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu