Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Reforma súdnictva vyvolala v Izraeli spory: Prezident hovorí o najvážnejšej vnútornej kríze

Izraelský prezident Jicchak Herzog
Izraelský prezident Jicchak Herzog (Zdroj: TASR/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File))

JERUZALEM - Izraelský prezident Jicchak Herzog v pondelok označil spory vyvolané kontroverzným návrhom na reformu súdnictva za "najvážnejšiu vnútornú krízu" za 75 rokov existencie Izraela. Informovala o tom agentúra DPA.

"Reforma súdnictva, veci, ktoré sa udiali okolo zloženia tejto vlády, koaličné dohody – to všetko vybuchuje naraz," povedal Herzog v rozhovore pre spravodajský server Ynet. Dodal, že túto krízu s obavami sledujú spojenci Izraela. "Svet na nás pozerá, naši nepriatelia oslavujú, naši priatelia majú obavy. Pýtajú sa ma, čo sa deje," uviedol. Zároveň však vyjadril nádej, že Izrael by z tejto krízy mohol vyjsť silnejší.

Najväčšia demonštrácia na Deň nezávislosti v histórii Izraela

Oslavy 75. výročia nezávislosti Izraela sa začnú v utorok večer. Zatieňuje ich však plánovaná vládna reforma súdnictva, proti ktorej sú už vyše tri mesiace vedené celoštátne protesty. Oponenti reformy avizovali pri spustení osláv "najväčšiu demonštráciu na Deň nezávislosti v histórii Izraela". Podľa kritikov chce vláda legislatívnymi zmenami obmedziť vplyv najvyššieho súdu a rozšíriť vlastné právomoci. Na základe návrhov by okrem iného vláda mala väčšie kompetencie pri vymenovávaní sudcov a parlament by mohol zrušiť rozhodnutia najvyššieho súdu jednoduchou väčšinou.

Po rozsiahlom odpore občianskej spoločnosti i v rámci vládnej koalície a armády izraelský premiér Benjamin Netanjahu koncom marca pozastavil schvaľovanie návrhu zákona o niekoľko týždňov. Podľa vlastných slov tým chcel vytvoriť "priestor na dialóg". Opozícia však vyjadruje pochybnosti, že vláda chce dosiahnuť kompromis.

Viac o téme: SporyIzraelReforma súdnictvaJicchak Herzog
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu