Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ukrajina je pripravená stať sa členom NATO: Pozvanie by rada dostala už na júlovom summite

Konferencii predsedov parlamentov členských štátov EÚ
Konferencii predsedov parlamentov členských štátov EÚ (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

PRAHA - Ukrajina je pripravená stať sa členom NATO a pozvanie by rada dostala už na júlovom summite Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse. Na Konferencii predsedov parlamentov členských štátov EÚ v Prahe to v pondelok vyhlásil predseda Najvyššej rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk.

"Na summite vo Vilniuse, ktorý sa blíži, by sme si radi vypočuli to pozvanie. Ale sme si vedomí, že na to je potrebný súhlas všetkých krajín," povedal Stefančuk. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg minulý týždeň vyhlásil, že s členstvom Ukrajiny súhlasia všetky členské štáty, čo však vzápätí spochybnil maďarský premiér Viktor Orbán.

Ukrajina sa podľa Stefančuka posunula aj v plnení siedmich podmienok, ktoré stanovila Európska komisia pre vstup do EÚ. Dúfa, že tento rok sa začnú prístupové rozhovory. Zároveň sa prihovoril lídrom ostatných kandidátskych krajín. Ubezpečil ich, že nie sú konkurentmi, ale podobne zmýšľajúcimi krajinami. "Je to historická udalosť. Ukrajinský parlament sa po prvýkrát zúčastňuje na summite parlamentov EÚ," pripomenul Stefančuk. Požiadal tiež prítomných predstaviteľov, aby podporili parlamentnú dimenziu mierovej iniciatívy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Fialu zastúpil minister vnútra

Predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová vo svojom prejave upozornila na problém domáceho extrémizmu vyplývajúceho z rastúcej polarizácie spoločnosti. Parlament má v tejto oblasti veľké pole pôsobnosti, môže brániť štiepeniu spoločnosti, myslí si predsedníčka Snemovne. Dodala, že niektorí politici si práve na nejednotnej spoločnosti zbierajú body.

Českého premiéra Petra Fialu na konferencii zastúpil minister vnútra Vít Rakušan. V prejave zdôraznil, že obdobie po skončení vojny bude náročné. "Heroická fáza je preč, prichádza mnoho praktických problémov a našou úlohou je komunikovať s vlastnou verejnosťou a presviedčať, že naša pomoc zmysel má," vyhlásil.

V Prahe sa 24. a 25. apríla koná Konferencia predsedov parlamentov Európskej únie (EUSC), na ktorej sa zúčastňujú aj lídri parlamentov Švajčiarska, Nórska, Británie a kandidátskych krajín. Jej hlavnými témami sú ruská agresia na Ukrajine, energetická bezpečnosť či rozšírenie EÚ. Akcia uzatvorí parlamentnú dimenziu českého predsedníctva v Rade EÚ v druhom polroku 2022.

Dávať teraz Ukrajine nádeje na vstup do NATO je podľa Kollára nezodpovedné

Je neprípustné, aby do Severoatlantickej aliancie vstúpila krajina, v ktorej je vojenský konflikt. Dávať Ukrajine zbytočné nádeje je veľmi nezodpovedné, proces sa však začať môže. V pondelok to po prvom bloku Konferencie predsedov parlamentov Európskej únie (EÚ) v Prahe uviedol predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár.

Kollár v Prahe: Dávať teraz Ukrajine nádeje na vstup do NATO je nezodpovedné (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Predseda Najvyššej rady Ukrajiny predtým povedal, že pozvánku by radi dostali na júlovom samite NATO vo Vilniuse. "Určite nemôže vstúpiť do NATO krajina, kde je aktuálne vojenský konflikt, to je neprípustné. Myslím si, že by to ani neprešlo ratifikáciou členských krajín. Dávať tu nejaké zbytočné nádeje je veľmi nezodpovedné," vyhlásil Kollár. Vstúpiť je možné len v mieri, inak by sa aktivoval článok 5 a členské krajiny by sa museli zapojiť do vojny, povedal predseda NR SR. Zdôraznil, že to neznamená, že by bol proti tomu, aby Ukrajina do NATO vstúpila. "Sme za to, ale v čase mieru a tak, ako sa to má. Proces môžete začať, ale nemôžete byť prijatý ako člen," spresnil Kollár.

V otázke vstupu do EÚ predseda slovenského parlamentu zopakoval postoj, že Ukrajina musí absolvovať celý proces tak, ako napríklad v minulosti Slovensko. "Mňa veľmi mrzí, že sú tam boje, že Ukrajina bola napadnutá, ale to neznamená, že sa z toho dôvodu urobí nejaká skratka. Všetky členské štáty musia mať rovnaké pravidlá," uzavrel šéf slovenského parlamentu.

Viac o téme: SummitPozvanieČlenstvoNATOUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu