Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľvyslankyňa USA osobne vyzvala Lavrova na prepustenie Gershkovicha a Whelana

Veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová požiadala Sergeja Lavrova, aby Moskva prepustila zadržiavaných amerických občanov Gershkovicha a Whelana Zobraziť galériu (2)
Veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová požiadala Sergeja Lavrova, aby Moskva prepustila zadržiavaných amerických občanov Gershkovicha a Whelana (Zdroj: SITA/AP Photo/John Minchillo)

NEW YORK - Veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová v pondelok osobne požiadala šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, aby Moskva prepustila zadržiavaných amerických občanov Gershkovicha a Whelana. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vyzývam vás, aby ste okamžite prepustili (bývalého príslušníka americkej námornej pechoty) Paula Whelana a (novinára) Evana Gershkovicha a nechali ich vrátiť sa domov," povedala veľvyslankyňa Lavrovovi na zasadnutí Bezpečnostnej rady (BR) OSN v New Yorku. Podľa jej slov sú títo väznení Američania využívaní ako "politické vyjednávacie žetóny" a "ľudskí pešiaci". Moskvu tiež vyzvala, aby raz a navždy "zastavila túto barbarskú prax". "Využívanie ľudí ako pešiakov je stratégiou slabosti. Toto nie sú kroky zodpovednej krajiny. A zatiaľ čo Rusko hrá politické hry, skutoční ľudia trpia," uviedla.

Lavrova vyzvala, aby sa pozrel do očí sestre Paula Whelana, ktorá bola v čase zasadnutia prítomná na pôde OSN, a videl utrpenie, ktoré prežíva. "Chcem, aby ste videli, aké to je, keď Vám chýba brat štyri roky. Aby ste vedeli, že je zavretý v ruskej trestaneckej kolónii, jednoducho preto, že ho chcete využiť na svoje vlastné účely," uzavrela. Whelan má americký, britský, kanadský aj írsky pas. V ho Rusku zadržali v decembri 2018 a v júni 2020 odsúdili za špionáž na 16 rokov väzenia s vysokým stupňom stráženia. Bývalý príslušník americkej námornej pechoty vinu popiera.

Elizabeth Whelan, sestra Paula Whelana
Zobraziť galériu (2)
Elizabeth Whelan, sestra Paula Whelana  (Zdroj: SITA/AP Photo/John Minchillo)

Gershkovich, novinár denníka The Wall Street Journal (WSJ), bol v Rusku zadržaný v marci a čelí obvineniam zo špionáže. Podľa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) zbieral informácie o jednom z ruských zbrojárskych podnikov. Hrozí mu až 20 rokov väzenia. Gershkovich je od konca studenej vojny vôbec prvým americkým novinárom, ktorého v Rusku zatkli pre špionáž. Údajné zapojenie do špionážnych aktivít popiera jeho zamestnávateľ, aj americká vláda.

Viac o téme: PrepustenieUSASergej LavrovLinda Thomasová-GreenfieldováWhelanGershkovich
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu