Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

UNIKÁTNA OPERÁCIA: Dievča malo v žalúdku štvrťkilogramový chumáč vlasov! Takto ju lekári zachraňovali, išlo o život

(Zdroj: Getty Images)

OPAVA – V nemocnici v Opave v Moravskosliezskom kraji sa lekárom podarila unikátna operácia. Dievča, ktoré trpí psychickým ochorením nazývaným Rapunzel podľa známej plavovlásky z rozprávky bratov Grimmovcov, zhltlo takmer štvrť kila svojich vlastných vlasov. Vďaka rýchlej reakcii lekárov sa im podarilo dievčatko zachrániť v hodine dvanástej.

Dievča priniesla do nemocnice mama s obrovskými bolesťami brucha. Aj keď si spočiatku tím lekárov v opavskej nemocnici myslel, že ide o zápal slepého čreva, prišli na pravú príčinu problémov. „Práve takto zápal začína. Pobolieva vás okolo pupka a bolesť sa prenáša do pravého podbruška,“ povedal primár opavskej chirurgie Matúš Peteja (50) pre český Blesk. Typický zápal sa im však nepotvrdil. „Chudučké dievča malo v bruchu na pohmat tvrdý, kamenný a tuhý útvar. Akoby mala v bruchu kameň. To ma vystrašilo. Vyzeralo to ako zhubný nádor, ktorý sa z času na čas objaví aj u detských pacientov,“ dodal primár.

archívne video

Pravdivý príbeh: Kvôli kolegyni som dala výpoveď, teraz mi už nerobí zo života peklo (Zdroj: Plnielanu.sk)

Indikované CT vyšetrenie im potvrdilo, že v žalúdku dievčaťa sa nachádza veľká riedka hmota. Dievča si vlasy od siedmich rokov vytrhávalo a postupne jedlo. Pretože chumáč vlasov nešlo vybrať neinvazívnou cestou, museli pristúpiť k operácii. Podľa slov primára chumáč vlasov bol nielen ťažký, ale aj neobvykle veľký. Ak by dievčaťu tento chumáč nevybrali, začala by chudnúť a dokonca by jej mohol spôsobiť zápal žalúdka alebo dvanástnika a zabiť ju. „Obsah žalúdka by sa vylial do dutiny brušnej a došlo by k sepse,“ dodal primár.

Psychické ochorenie Rapunzel je z medicínskeho hľadiska ochorenie spájané s trichotilomániou a trichofágiou. Ide o vytrhávanie vlasov a zároveň konzumáciu. Týmto psychickým ochorením trpia často malé dievčatá, a vyžaduje si psychiatrickú terapiu. Posledný prípad bol v Českej republike hlásený v roku 2012.

Viac o téme: RapunzelPsychické ochorenieTrhanie vlasovKonzumácia vlasov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu