Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusku sa nepodarilo presadiť návrh o vyšetrení výbuchov na plynovodoch

Nord Stream 2
Nord Stream 2 (Zdroj: TASR/AP)

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok zamietla návrh rezolúcie predložený Ruskom, ktorý vyzýval Radu na nezávislé vyšetrenie vlaňajších výbuchov na plynovodoch Nord Stream v Baltskom mori. Informovala o tom agentúra AP.

Za rezolúciu hlasovalo Rusko, Čína a Brazília, ostatní členovia sa zdržali. Na schválenie rezolúcie je potrebné, aby za dokument hlasovalo minimálne deväť z 15 členov BR OSN a aby žiaden z piatich stálych členov Rady nevyužil právo veta. Zástupca amerického veľvyslanca pri OSN Robert Wood povedal, že vyšetrovanie OSN nie je potrebné, keďže Švédsko, Dánsko a Nemecko "pokračujú v komplexnom, transparentnom a nestrannom vyšetrovaní".

Viacerí vyšetrovatelia si myslia, že útoky boli úmyselné

Každý z plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 pozostáva z dvoch potrubí určených na dodávku ruského plynu po dne Baltského mora do Nemecka. Tri zo štyroch potrubí boli v septembri minulého roka poškodené výbuchom, nepoškodené zostalo iba jedno potrubie plynovodu Nord Stream 2. Tento plynovod sa však ani nedostal do prevádzky, keďže Berlín tesne pred inváziou Ruska na Ukrajinu nevydal na to povolenie. Väčšinovým vlastníkom projektu Nord Stream je ruský Gazprom.

Švédski i ďalší európski vyšetrovatelia sa domnievajú, že útoky boli úmyselné, no nepovedali, kto podľa nich za útokom stojí. Moskva bez poskytnutia dôkazov tvrdí, že išlo o sabotáž Západu.

Viac o téme: VýbuchyVyšetrovanieRuskoNord StreamPynovody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu