Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prezidentské voľby v ČR: Zahraničné médiá píšu o súboji bývalého generála Pavla a expremiéra Babiša

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák )

LONDÝN/PRAHA - Druhé kolo prezidentských volieb v ČR medzi bývalým premiérom Andrejom Babišom a generálom vo výslužbe Petrom Pavlom opisuje stanica BBC ako súboj medzi populistickou oligarchiou a liberálnou demokraciou.

Rozhodujúce kolo českých prezidentských volieb si všímajú aj agentúry AFP a Reuters. Pavel je podľa Reuters mainstreamový pro-západný kandidát, ktorý podporuje pomoc pre Ukrajinu. Kandiduje ako nezávislý a má podporu českej stredo-pravej vládnej koalície, dodáva agentúra. Pavla agentúra označila za "vojnového hrdinu s vášňou pre motocykle". V spojitosti s Babišom pripomenula, že je podľa magazínu Forbes piatym najbohatším Čechom, pôsobil vo funkcii premiéra v rokoch 2017-2021 a predtým pôsobil aj vo funkcii ministra financií. Babiš je na čele najväčšej opozičnej strany a mal podporu súčasného českého prezidenta Miloša Zemana, pripomína Reuters.

Prezidentské voľby v ČR:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Bývalý generál českej armády Pavel mal pred začiatkom hlasovania v prieskumoch výrazný náskok pred Babišom, zhodujú sa BBC i Reuters. Na základe prieskumu agentúry Median z 20. do 22. januára by zvíťazil Pavel so ziskom 57,9 percenta hlasov. Funkcia prezidenta ČR je prevažne formálna, hlava štátu však vymenúva vládu, guvernéra centrálnej banky a sudcov najvyššieho súdu, a tiež je najvyšším veliteľom ozbrojených zložiek, píše AFP. Volebné miestnosti v ČR budú otvorené v piatok od 14.00 do 22.00 h. Hlasovanie bude pokračovať v sobotu od 8.00 h do 14.00 h. O tom, kto sa stane novým českým prezidentom, bude môcť rozhodnúť 8,3 milióna oprávnených voličov.

Viac o téme: Andrej BabišPetr PavelPrezidentské voľby v čr
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu