Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Je to tu! Talianska premiérka Meloniová má na krku prvý problém od volieb: Hádka s Marconom o migrantoch

Líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová ukazuje v nedeľu 25. septembra 2022 vo volebnom sídle svojej strany v Ríme plagát s nápisom v taliančine „Ďakujem, Taliansko“. Zobraziť galériu (4)
Líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová ukazuje v nedeľu 25. septembra 2022 vo volebnom sídle svojej strany v Ríme plagát s nápisom v taliančine „Ďakujem, Taliansko“. (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

RÍM - Dúfali v dobrý pracovný vzťah. Ale veci sa vyvinuli inak. Tvrdá talianska utečenecká politika a nemotorné verejné vyhlásenie z Ríma rozhnevali francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Hodnoty EÚ, či sankcie voči Moskve. Giorgia Meloni (45) počas predvolebnej kampane signalizovala západnému svetu podporu a partnerstvo. V dobré bilaterálne vzťahy s prvou šéfkou talianskej vlády dúfal najmä francúzsky prezident Emmanuel Macron (44). Ale len tri týždne po nástupe Meloniovej do úradu už susedia čelia diplomatickým problémom. Dôvodom je utečenecká politika novej pravicovej vlády v Ríme.

Líderka strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová so svojimi priaznivcami (Zdroj: Facebook/Giorgia Meloni)

Obe krajiny chcú, aby EÚ obmedzila ceny plynu a poskytla ďalšie miliardové pôžičky proti ich vlastnej energetickej a hospodárskej kríze – nový balík pomoci, ktorý niektoré krajiny EÚ vrátane mocného Nemecka odmietajú. Macron sa rozhodol pre strategické spojenectvo s Talianskom. A tak bol francúzsky prezident aj prvou zahraničnou hlavou štátu, ktorá navštívila novovymenovanú premiérku v Ríme.

Lode s utečencami prekazili Macronove plány

Potom sa v Taliansku objavili štyri záchranné lode pre utečencov. A svet na čele s Emmanuelom Macronom si pripomenul, kto Giorgia Meloniová vlastne je: Líderka ultrapravicových „bratov Talianska“ a šéfka pravicovo-populistickej koalície.

Nová vláda zatvára prístavy pre záchranné lode. Väčšina na palube nie sú prenasledovaní, ale migranti, tak znelo zdôvodnenie. Po celoeurópskych protestoch trom lodiam konečne povolili zakotviť „z humanitárnych dôvodov“. Ocean Viking z organizácie SOS Méditerranée však poslali preč. Loď s 234 ľuďmi zachránenými v núdzi potom zamierila do Francúzska. V piatok ráno dostala povolenie zakotviť v Toulone. Utečenci z lodí majú byť distribuovaní do Francúzska, Nemecka a ďalších krajín EÚ.

Utečenci zabalení v prikrývkach a nepremokavých vreciach ležia v sobotu 5. novembra 2022 na palube záchrannej lode Ocean Viking v Sicílskom prielive v Stredozemnom mori.
Zobraziť galériu (4)
Utečenci zabalení v prikrývkach a nepremokavých vreciach ležia v sobotu 5. novembra 2022 na palube záchrannej lode Ocean Viking v Sicílskom prielive v Stredozemnom mori.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincenzo Circosta)

Ďakovný list sa postaral o škandál

Talianska vláda v otvorenom liste ďakuje "Francúzsku za rozhodnutie podieľať sa na zodpovednosti za utečeneckú krízu, ktorú Taliansko a niektoré ďalšie stredomorské krajiny museli znášať samy".

Paríž nahnevane zareagoval. Prijatie Ocean Viking bolo jednorazové gesto, zdôraznil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin (40) okamžite, Taliansko konalo neľudsky. V júni bol na konferencii EÚ dohodnutý pakt solidarity, ktorý stanovil dobrovoľné rozdeľovanie utečencov do krajín EÚ. Podľa toho chceli Francúzsko a Nemecko tento rok prijať po 3500 utečencov z Talianska.

Je to tu! Talianska
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincenzo Circosta)

Tomu je teraz koniec, vysvetlil Darmanin. Nemecko a ďalšie krajiny EÚ by tiež mali mechanizmus pozastaviť, žiada francúzsky minister vnútra. Okrem toho Gérald Darmanin vyslal na desať hraničných priechodov s Talianskom 500 policajtov, aby zabránili vstupu utečencov z Talianska.

Dôvod veľkého vzrušenia: Prezident Emmanuel Macron stratil absolútnu väčšinu v parlamentných voľbách v júni 2022 a odteraz sa musí vysporiadať so silnou pravicovo-populistickou opozíciou -  Rassemblement National (54) Marine Le Penovej. Zaobchádzanie s utečencami je preto aj pre Macrona politicky dôležitou témou.

Utečenci ležia na palube lode Ocean Viking v dekách a nepremokavých vreciach.
Zobraziť galériu (4)
Utečenci ležia na palube lode Ocean Viking v dekách a nepremokavých vreciach.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincenzo Circosta)

Pre Giorgiu Meloniovú prichádza škandál v nepredstaviteľne zlom čase. Taliansko stále zápasí s následkami lockdownu v súvislosti s koronavírusom, je značne zadlžené a naliehavo potrebuje ďalšie finančné injekcie EÚ. Ale pokiaľ ide o utečencov, nová vláda zostáva tvrdá. Minister vnútra Matteo Piantedosi (54) požaduje, aby za ľudí na člne niesli zodpovednosť tie krajiny, pod vlajkami ktorých sa záchranné lode plavia. Opäť sa zvažuje zabavenie lodí mimovládnych organizácií kotviacich v Taliansku a obžaloba ich kapitánov.

Viac o téme: UtečenciTalianskoFrancúzskoEmmanuel MacronGiorgia MeloniováZáchranné lode
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu