Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tvrdé kroky Talianska voči migrantom: Zatvorené prístavy! Kritika mimovládok ministrom aj slová o námorných taxíkoch

Migranti zabalení v prikrývkach a nepremokavých vreciach ležia v sobotu 5. novembra 2022 na palube záchrannej lode Ocean Viking v Sicílskom prielive v Stredozemnom mori. Zobraziť galériu (4)
Migranti zabalení v prikrývkach a nepremokavých vreciach ležia v sobotu 5. novembra 2022 na palube záchrannej lode Ocean Viking v Sicílskom prielive v Stredozemnom mori. (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincenzo Circosta)

RÍM - Pred Talianskom stále čakajú tri lode rôznych mimovládnych organizácií so stovkami utečencov na palube. Dôvodom je fakt, že vláda zatvorila prístavy. Taliansky minister pre regióny Roberto Calderoli pochybuje, že ide o námorné záchranné akcie a hovorí o „morských taxíkoch.“ Premiérka Giorgia Meloniová už predtým používala výraz „pirátske lode“.

Nemecká „Rise Above“ z Mission Lifeline s 93 utečencami naloženými z člnov, „Geo Barents“ s 572 a „Ocean Viking“ s 234 ľuďmi ešte stále čakajú na povolenie zakotviť. Obe lode plávajú pod nórskou vlajkou. Ich posádka hovorí o dvojtýždňovom čakaní na prístav. Situácia na palube sa bude naďalej zhoršovať. Takto sa bude šíriť aj chrípka.

Kontrolujú zdravotné stavy

V tejto súvislosti talianska vláda urobila prvé ústupky v piatok večer. Nemecká záchranná loď „Humanity 1“ so 179 utečencami, ktorá donedávna čakala niekoľko dní, môže zamieriť do prístavu na Sicílii. Na kontrolu musí zakotviť pri Catanii, aby úrady mohli skontrolovať možné zdravotné núdzové situácie. „Rešpektujeme humanitárne potreby,“ povedal nestranícky minister vnútra Matteo Piandedosi.

Tvrdé kroky Talianska voči
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincenzo Circosta)

Situácia je momentálne iná pre tri ďalšie čakajúce záchranárske lode. Talianska vláda tu vidí vlajkové štáty, t. j. Nórsko a Nemecko, ako tie, ktoré majú povinnosť konať. Ich vlády však utečencov odmietli prijať. Podľa medzinárodného práva je zodpovedné Taliansko. V tejto krajine je najbližší bezpečný prístav.

Taliansky minister pre regióny Roberto Calderoli na druhej strane vidí zodpovednosť za súčasnú situáciu na predstaviteľoch mimovládnych organizácií. „Pochybujem, že ide skutočne o záchranu na mori. Verím skôr v presun ľudí, ktorí mali dohodnuté stretnutie s loďami mimovládnych organizácií. Nepotrebujeme námorné taxíky,“ povedal minister. "Posolstvo, ktoré je potrebné odovzdať, je: Ak imigrujete neprávom, pošlú vás späť domov," povedal Calderoli v rozhovore pre denník La Stampa.

Tvrdé kroky Talianska voči
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincenzo Circosta)

Podobne to vidí aj talianska premiérka Giorgia Meloniová. Zvažuje, že zakáže vstup do talianskych vôd všetkým humanitárnym záchranným lodiam. "Pirátske lode" by mali byť poslané inam. 

V každom prípade, ak sa niektorá z lodí dostane do núdze, miestny prístavný úrad je zo zákona povinný prístavy otvoriť.

Utečenci ležia na palube lode Ocean Viking v dekách a nepremokavých vreciach.
Zobraziť galériu (4)
Utečenci ležia na palube lode Ocean Viking v dekách a nepremokavých vreciach.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincenzo Circosta)

Viac o téme: UtečenciMigrantiTalianskoSicíliaOcean Viking
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu