Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE V Taliansku zabíjal masívny zosuv pôdy: VIDEO Už osem obetí, najmladšie dieťa malo 22 dní!

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: Leggo.it, Twitter/nexta_tv)

ISCHIA – Pri zosuve pôdy prišlo o život doposiaľ osem ľudí. Silné búrky spôsobili masívny zosuv pôdy, presúvali autá a autobusy ako zápalkové škatuľky a ľudia zostali uväznení vo svojich vlastných domoch.

Na ostrove vulkanického pôvodu v Tyrhénskom mori, ktorý leží na západnej strane Neapolského zálivu, asi 30 kilometrov od mesta Neapol, vyčíňal cyklón. Masívne lejaky spôsobili zosuv pôdy, uväznili ľudí vo svojich vlastných domoch a prišli tak nečakane, že talianske úrady, žiaľ, nahlásili už 8 mŕtvych, informovalo talianske Leggo.

Silná nočná búrka z 25. na 26.novembra spôsobila zosuv pôdy z vrcholu Mount Epomeo, najvyššieho vrchu ostrova, z výšky asi 780 metrov. Približne 230 ľudí museli evakuovať a hlasených bolo 11 nezvestných. V jednom z prvých domov, ktoré zasiahla mohutná masa blata, bola aj rodina s novorodencom. Žiaľ, celú rodinu našli pod troskami a blatom mŕtvych. Dvom deťom dal farár posledné pomazanie, keď ich niesli na nosidlách.

Prvú obeť, ktorú záchranári našli, bola Eleonora Sirabella (+31), ďalšou Maurizio Scotto Di Minico (+32), jeho manželka Giovanna Mazzella (+30) a ich syn Giovangiuseppe, ktorý sa narodil iba 4. novembra a zomrel vo veku len 22 dní. Ďalšími obeťami sú ich deti Francesco Monti (+11) a jeho malá sestra Maria Teresa Monti (+6). Medzi obeťami je aj Nikolinca Gancheva Blagova, 58-ročná Bulharka. Zatiaľ poslednou obeťou, ktorú záchranné tímy našli, je muž, ktorého identita zatiaľ nie je známa. Počet obetí potvrdil aj minister infraštruktúry Matteo Salvini. Potápači hasičského zboru prehľadávali aj okolie morského pobrežia, aby sa presvedčili či blato neuväznilo niekoho aj v autách, ktoré masívny zosuv pôdy pritlačil až k pobrežiu.

Odborníci tvrdia, že takéto extrémne počasie prinášajú klimatické zmeny na našej planéte. „Klimatická kríza, nedostatočná údržba a starostlivosť o územie a hydrogeologická nestabilita sú príčinou tejto tragédie," vyhlásil líder Zelených a Ľavicovej aliancie a predseda zmiešanej skupiny Senátu Peppe De Cristofaro. Táto oblasť v Taliansku je známa najmä pre výrazné tlakové níže, ktoré spôsobuje teplejšie Stredozemné more, a s výraznou tlakovou nížou prichádzajú čoraz častejšie silné búrky, zrážky a nárazy vetra.

 

Viac o téme: Zosuv pôdyTalianskoKlimatická zmenaIschia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu