Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neuveriteľný príbeh ukrajinského študenta (22): Kamarát zo Škótska mu pomohol utiecť z vojnovej zóny

Nick a jeho kamarát Vlad Zobraziť galériu (2)
Nick a jeho kamarát Vlad (Zdroj: Twitter/Nick Eddington)

EDINBURGH - Študent z Edinburghu opísal, ako sa snažil zachrániť svojho ukrajinského kamaráta z mesta, na ktoré zaútočili ruské rakety. Nick, študent žurnalistiky z Kyjeva, musel opustiť Ukrajinu a v marci sa presťahoval do Škótska. Jeho kamarát Vlad však zostal v meste sám a bez pomoci.

V nedeľu 26. júna Vlad (22) bezpečne odletel z Poľska do Edinburghu. V Škótsku ho prichýlil u seba doma kamarát Nick. Je to len dočasné, kým Vladovi zabezpečia platné víza. Aj Nick utiekol z Ukrajiny po tom, ako ruské jednotky vpadli na Ukrajinu a z jeho domoviny sa stala nebezpečná zóna, povedal pre Edinburgh Live

Hoci posledných pár mesiacov sa Nick snaží zabývať v inej krajine, nútený odchod z Ukrajiny mal pre neho skôr horkú príchuť. Bolel ho pohľad na rozpadávajúcu sa krajinu a ukrajinský ľud, ktorý bol v čoraz väčšom nebezpečenstve. 

Spoznali sa v Donecku

Keď sa stal Vlad väzňom vo vlastnom meste, Nick presne vedel, čo musí urobiť. "S Vladom som sa stretol po prvýkrát v Donecku. Je to talentovaný hudobník a spevák, pôsobil v Doneckej filharmónii a účinkoval v národnej ukrajinskej televízii a vo finále šou 'All Together Now'," ktorú Nick opísal ako obdobu britského X Factoru. Podľa Nickových slov Vlad utiekol pred vojnou z Donecka do Kyjeva. Koncom februára sa však situácia rapídne zmenila. 

Po nálete v časti Kyjeva úplne skolabovala jedna z obytných budov, ostatné sú v dezolátnom stave (Zdroj: Profimedia.sk)

Kyjev sa stal rovnako nebezpečným ako východné časti Ukrajiny, v ktorých sa permanentne bojuje už od obsadenia Krymu v roku 2014. Vlad sa po invázii ruských jednotiek ukryl v kyjevskej zoo, kde žil osamote niekoľko mesiacov. "Z Donecka odišiel 15. februára, aby natočil film. O pár dní sa začala rozsiahla ruská ofenzíva. Bol vystrašený, pretože vojna, od ktorej utiekol, zasiahla teraz aj pokojný Kyjev. Nikoho tam nemal. Musel mesto opustiť na vlastnú päsť. Navyše ho sužovali zdravotné problémy a potreboval lekárske vyšetrenia. Nemal teda na výber," opisuje Nick. 

Ponúkol mu víza 

Nick sa ďalej vyjadril, že po tom, ako sa dozvedel, v akej situácii sa Vlad nachádza, ponúkol mu pomoc pri úteku z krajiny. "V rámci programu 'Home to Ukraine' som mu ponúkol pomoc s tým, že môže odletieť do Škótska, kde dostane platné víza. V máji odišiel k priateľom do Ľvova, kde zostal niekoľko týždňov," pokračoval Nick. Vlad totiž musel čakať na výsledky lekárskych vyšetrení, aby mohol prejsť cez hranice. 

Neuveriteľný príbeh ukrajinského študenta
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vlad musel čeliť rôznym nástrahám, kým sa dostal do Poľska. "Bola to veľmi náročná cesta, pretože čelil emocionálnemu násiliu zo strany bezpečnostných síl. Vyhrážali sa mu, že ho zabijú, pretože sa narodil v Donecku. Nikto mu neveril. Premiestňoval sa v aute s vrecom na hlave a veľmi sa bál. Po niekoľkohodinovom výsluchu ho napokon prepustili. Na druhý deň dorazil k poľským hraniciam a odletel do Edinburghu," priblížil Nick.

Úspešné stretnutie

Miestne úrady dvojicu presťahovali k sebe, čo by malo poskytnúť potrebnú podporu po traumatických udalostiach, ktorými si Vlad musel prejsť. "Vyzdvihol som ho na letisku v Edinburghu. Bol veľmi unavený, ale šťastný. Nikto ho už neohrozoval. Tento týždeň nás čakajú paierovačky a následne sa už môže začať začleňovať do spoločnosti."

Na záver Nick dodal, že Škótsko je jednou z Vladových obľúbených krajín a má rád miestnu kultúru. Plánuje sa tu zapísať na vysokú školu muzických umení. Nick dúfa, že po tom, ťo obaja prežili, sa ich život výrazne zlepší.

Viac o téme: útekKyjevŠkótskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu