Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Volodymyr Zelenskyj poďakoval USA za raketové systémy HIMARS a ďalšiu vojenskú pomoc

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil frontové pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil frontové pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval Spojeným štátom za novú vojenskú pomoc v hodnote 400 miliónov amerických dolárov a dodanie ďalších salvových raketometov HIMARS. Uviedol to vo svojom príhovore zverejnenom v noci na nedeľu.

Zelenskyj hovoril o útokoch na mestá Mykolajiv, Charkov a Kryvyj Rih. Uviedol, že v Záporožskej oblasti Rusi útočili na obytné oblasti. Ťažké boje naďalej prebiehajú v Donbase. Tieto teroristické činy môžu podľa neho zastaviť iba moderné precízne zbrane. Zelenskyj ďalej uviedol, že v sobotu absolvoval rozhovory so zástupcami stavebných firiem, od ktorých bude závisieť kvalita ukrajinskej infraštruktúry, teda aj zásobovacích trás.

Archívne video 

Vojna na Ukrajine očami osemročného chlapca z Mariupoľu (Zdroj: profimedia.sk)

"Otázka budovania kvalitnej dopravnej siete je vždy aj otázkou bezpečnosti. A v podmienkach totálnej vojny je silná infraštruktúra jedným z kľúčových prvkov obrany," povedal. "Poďakoval som zástupcom stavebných firiem za ich prácu a prerokoval som s nimi kľúčové úlohy na najbližšie obdobie — ide o obnovu našej krajiny, ako aj o dodatočné posilnenie našej logistiky," spresnil ukrajinský prezident. Zelenskyj sa tiež vyjadril k odvolaniu ukrajinských veľvyslancov v Nemecku, Česku, Maďarsku, Nórsku a Indii. Podľa neho ide o "rotáciu" a "bežnú súčasť diplomatickej praxe. Dodal, že ich nástupcovia budú vybraní čoskoro.

Viac o téme: USAVojna na UkrajineVolodymyr ZelenskyjHIMARS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu