Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Blíži sa Putinov koniec? V Kremli s ním takmer nikto nie je spokojný, už vraj vyberajú jeho nástupcov!

V Kremli nie sú spokojní s Vladimirom Putinom Zobraziť galériu (7)
V Kremli nie sú spokojní s Vladimirom Putinom (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimír Putin si za tri mesiace poštval proti sebe prívržencov vojny na Ukrajine aj stúpencov mieru. "Takmer nikto nie je spokojný," tvrdia zdroje spravodajského serveru Meduza. V Kremli vraj dúfajú, že Putin v dohľadnej budúcnosti odíde a už za neho vyberajú nástupcov.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu ubehli už tri mesiace. Za ten čas mnohí predstavitelia ruských elít niekoľkokrát zmenili postoj k vojne a situácii v krajine. Krajný pesimizmus vystriedal umiernený optimizmus a ten zase umiernený pesimizmus. Ako tvrdia zdroje Medúzy blízke Kremľu, teraz tieto nálady nabrali ešte jeden smer - veľa ľudí je nespokojných s Vladimirom Putinom. A to tí, ktorí sa zasadzujú za pokračovanie vojny, ako aj tí, čo si želajú mier.

Prevažuje pesimizmus

Teraz v hodnotení toho, čo sa stalo, znova prevažuje pesimizmus. "Žiť ako predtým nepôjde, o rozvoji nie je reči. Ale nejako žiť sa dá, vďaka šedému dovozu, obchodu s Čínou a Indiou," tvrdí zdroj blízky vláde. Súčasne v Kremli nevidia realistický scenár, za ktorého by režim mohol ukončiť bojovanie na Ukrajine a zachovať si popularitu. Už po pár týždňoch po vpáde na Ukrajinu začal kremeľský politický blok vymýšľať stratégie, ako by bolo možné to dosiahnuť. Ale vymyslieť nič nedokázali.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ivan Sekretarev, file)

Podnikatelia i mnohí členovia ruskej vlády sú nespokojní, že prezident rozpútal vojnu bez toho, aby bral ohľad na rozsah sankcií, pretože s takými sankciami nemožno normálne žiť. Vojnovým expertom sa zas nepáči tempo "špeciálnej operácie". Myslia si, že je možné postupovať rozhodnejšie. "Keď už sme sa do toho pustili, nejde to flákať. Je nutné pritvrdiť." Tým majú na mysli rozsiahlu mobilizáciu záloh a ideálne aj dobytie Kyjeva.

Zničený ruský tank
Zobraziť galériu (7)
Zničený ruský tank  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Na mobilizáciu nie sú pripravení

Podľa Meduzy ale nie je Kremeľ na mobilizáciu pripravený. Ešte v apríli sa zdroje odvolávali na utajené sociologické prieskumy, podľa ktorých dokonca ani Rusi, ktorí podporujú vojnu na Ukrajine, nie sú ochotní sami bojovať ani posielať na front svojich blízkych. Tí, ktorí podporujú "mierové riešenie", sú tiež nespokojní s počínaním Putina, pretože nevidia, že by podnikal reálne kroky na dosiahnutie mieru s Ukrajinou. Zato si všímajú početné problémy v ekonomike. "Problémy (v Rusku kvôli vojne) sú už viditeľné a v polovici leta sa vyrútia z rôznych strán: doprava, zdravotníctvo, dokonca aj poľnohospodárstvo. Na takýto rozsah jednoducho nikto ani nepomyslel," vysvetľuje zdroj blízky vláde.

Budová zničená ťažkými bojmi v Charkove
Zobraziť galériu (7)
Budová zničená ťažkými bojmi v Charkove  (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana, File)

Pred vypuknutím vojny vraj nikto nepočítal s variantom, že by sa európske štáty úplne zriekli dovozu ruského plynu a ropy. Také embargo sa stále posudzuje, ale podľa Meduzy Putin a jeho prívrženci stále neveria, že sa táto hrozba Západu splní. Na pozadí tohto všetkého sa stále častejšie vynára otázka o budúcnosti po Putinovi. "Nie je to o tom, že by Putina chceli hneď zvrhnúť a že by pripravovali sprisahanie. Len si uvedomujú, alebo želajú, že v celkom dohľadnej perspektíve nebude riadiť štát," vysvetľuje jeden zo zdrojov. "Prezident to pokazil, ale potom bude možné všetko napraviť a nejako sa dohovoriť (so Západom a Ukrajinou)," dodáva ďalší zdroj.

Blíži sa Putinov koniec?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Možní nástupcovia Putina

V Kremli údajne potichu zvažujú, kto by sa mohol stať prezidentovým nástupcom. Medzi kandidátmi je moskovský starosta Sergej Sobjanin, podpredseda bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev a prvý zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Sergej Kirijenko. Kirijenko sa v poslednom čase pravidelne stretáva s Putinom kvôli Donbasu, ktorý v Kremli dostal na starosť, a ekonomike. Pri posudzovaní Kirijenka a ďalších hypotetických nástupcov všetci ľudia verní režimu chápu, že Putin môže odísť z funkcie prezidenta len v dôsledku radikálneho zhoršenia zdravotného stavu. Nespokojnosť vysoko postavených hodnostárov sa tak vo výsledku nijako neprejavuje. "Ľudia pľujú, ale aj tak pracujú a prestavujú krajinu na vojnové koľaje."

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu