Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rusko porušilo dohodu: NATO môže zasiahnuť do bojov na východe Európy

Pohľad na zničený Mariupoľ v dôsledku vojny na Ukrajine
Pohľad na zničený Mariupoľ v dôsledku vojny na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo)

VILNIUS - Rusko napadnutím Ukrajiny porušilo dohodu so Severoatlantickou alianciou podpísanú pred 25 rokmi, a NATO preto môže zasiahnuť do bojov vo východnej Európe. V nedeľu to v rozhovore s agentúrou AFP povedal námestník generálneho tajomníka aliancie Mircea Geoana. Západ Ukrajine, ktorú 24. februára napadlo Rusko, dodáva zbrane. Doteraz ale vylučoval priame zapojenie do bojov.

Zakladajúci akt o vzťahoch NATO s Ruskom obsahoval opatrenia, ktoré mali "zabrániť koncentrácii konvenčných síl", najmä v strednej a východnej Európe. Rusko sa okrem iného zaviazalo, že nenapadne svojich susedov a bude udržiavať dialóg s NATO. Oba tieto záväzky podľa Geoanu ale Moskva porušila, čo "zneplatnilo obsah tohto zakladajúceho aktu".

Ruský test hypersonickej rakety (Zdroj: Profimedia)

"Teraz nám už nič nebráni prijať razantnú pozíciu vo východnom krídle a zabezpečiť, aby bol každý štvorcový meter územia NATO chránený článkom 5," uviedol bývalý rumunský minister zahraničia. Článok 5 stanovuje, že ak je napadnutý jeden člen NATO, útok sa považuje za útok proti všetkým.

V roku 2017 už NATO nasadilo mnohonárodné taktické skupiny do pobaltských štátov a Poľska ako odstrašujúce opatrenie. Po začiatku aktuálnej ruskej invázie tam vyslalo posily. Vojna na Ukrajine tiež premenila postoj Švédska a Fínska k členstvu v obrannej aliancii. Obe škandinávske krajiny predtým trvali na svojej neutralite, teraz však podali prihlášky do NATO.

Viac o téme: VojnaRuskoNATOUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu