Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MESIAC vojny na Ukrajine: Zelenskyj prekvapil, Putin sa vyhráža! Humanitárna kríza, tisícky obetí a zničené mestá

Pohľad na zničené autá a budovu v Kyjeve Zobraziť galériu (9)
Pohľad na zničené autá a budovu v Kyjeve (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

KYJEV - Ruská invázia na Ukrajine trvá už mesiac. Nikto zo začiatku nepredpokladal, že konflikt bude trvať tak dlho. Najviac to prekvapilo Rusko, ktoré plánovalo dobyť Ukrajinu do týždňa. Bohužiaľ, svoje sily precenili. Od začiatku vojny však prišli o život tisícky vojakov, ale aj civilistov. Na Rusko bolo uvalených množstvo sankcií. Začali sa aj mierové rokovania, ktoré sú zatiaľ bez výsledku. Pozrite si súhrn toho, čo sa za mesiac dialo.

Okrem obetí sú zničené aj mestá. Rusko spočiatku hovorilo o bombardovaní vojenských cieľov, no to sa rýchlo zmenilo a bombardované boli aj civilné ciele. Z Ukrajiny utieklo pred vojnou už viac ako 3,5 milióna ľudí, najmä žien a detí. NATO posilňuje svoju východnú hranicu a krajiny pomáhajú Ukrajine ako môžu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj každý deň informuje o novinkách z vojny a prihovára sa lídrom po celom svete. 

VOJNA na Ukrajine nás prebudila zo sna: Zo Zelenského sa stal líder, ktorý zmobilizoval svet a postavil sa Putinovi (Zdroj: Topky/AMaj)

Začiatok invázie

Ruský prezident Vladimir Putin 24. februára o štvrtej ráno oznámil, že dal súhlas na "špeciálnu vojenskú operáciu" na ukrajinskom Donbase. Moskva vraj nemôže tolerovať hrozby, ktoré prichádzajú z Ukrajiny.

Kompletnú chronológiu konfliktu nájdete TU >>

Putin okrem iného povedal, že Rusko sa bude usilovať o demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny. Ruské sily napadli Ukrajinu z Ruska, Bieloruska aj z polostrova Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, a začali začala rozsiahly letecký, námorný i pozemný útok na takmer na celú krajinu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil v krajine vojnový stav a Kyjev prerušil diplomatické vzťahy s Ruskom.

Postoj Ruska

Moskva okrem denacifikácie a demilitarizácie Ukrajiny žiada, aby Kyjev uznal, že polostrov Krym patrí Rusku, a priznal aj nezávislosť dvom samozvaným republikám, ktoré v roku 2014 na východe Ukrajiny vyhlásili proruskí separatisti. Práve uznaním nezávislosti Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky sa 21. februára začala eskalácia konfliktu, ktorá vyvrcholila ruskou inváziou. Okrem toho Rusko požaduje takzvaný neutrálny status Ukrajiny, teda zjednodušene povedané garanciu, že krajina sa nebude usilovať o vstup do NATO.

 

Postoj Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento týždeň v rozhovore pre ČT24 oznámil, že akúkoľvek prípadnú kompromisnú dohodu s Ruskom o ukončení vojny na Ukrajine by ukrajinskí občania mali schváliť v referende.

Zopakoval tiež, že Kyjev sa nepodvolí ruským ultimátam a že urobí všetko pre navrátenie Donbasu a Krymu pod ukrajinskú zvrchovanosť. Už predtým povedal, že si je vedomý toho, že jeho krajina sa nestane členom Severoatlantickej aliancie. Zelenskyj však 28. februára podal žiadosť o prijatie svojej krajiny do EÚ. Skupina lídrov krajín východného krídla EÚ, vrátane tých slovenských, podporila myšlienku na rýchle prijatie Ukrajiny, západoeurópski politici sú však zdržanlivejší. Prezidentka Zuzana Čaputová uviedla, že tento proces bude trvať roky. 

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu