Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MESIAC vojny na Ukrajine: Zelenskyj prekvapil, Putin sa vyhráža! Humanitárna kríza, tisícky obetí a zničené mestá

Protiruské sankcie

Únijné krajiny sa od začiatku ruskej invázie zhodli na štyroch balíkoch bezprecedentných sankcií, ktoré majú tvrdý dopad na ruskú ekonomiku. Okrem obmedzení významných sektorov ruskej ekonomiky, druhý balík sankcií napríklad zmrazil majetok prezidenta Vladimira Putina a ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. EÚ tiež vyradila zo systému SWIFT sedem ruských bánk a uvalila sankcie aj na Bielorusko. Zároveň sa od systému SWIFT chystajú lídri odstrihnúť aj ďalšie banky. 

ROZHOVOR Rusko je izolované: Neviem si predstaviť, že Putin vyhrá! Ukrajina teraz nemá prečo ustúpiť (Zdroj: Topky/Maarty)

Únijné opatrenie sa tak po niekoľkých predchádzajúcich vlnách sankcií vzťahuje na 862 ruských činiteľov a 53 subjektov. Niektoré krajiny ale požadujú prísnejšie reštrikcie, vrátane zastavenia príjmov, ktoré má Moskva z obchodu s ropou či plynom. Embargo na ich dovoz presadzujú zvlášť pobaltské krajiny či Poľsko, zatiaľ čo iné, vrátane Nemecka, Holandska či Maďarska, vzhľadom na energetickú závislosť na Rusku to odmietajú.

Nové sankcie v reakcii na ruskú inváziu oznámili aj Spojené štáty, Británia či Kanada. Nemecký kancelár Olaf Scholz ale niekoľkokrát zopakoval, že krátkodobo nevidí možnosť, ako sa zaobísť bez dodávok energetických surovín z Ruska. Aj podľa šéfa slovenskej diplomacie je takmer nemožné, aby sme sa od neho úplne odstrihli. 

Obete a počty zranených

Moskva svoje straty pravidelne nekomentuje, začiatkom marca prvýkrát a zatiaľ naposledy priznala 498 padlých a 1597 zranených medzi svojimi vojakmi. Podľa odhadov NATO na Ukrajine zomrelo 7- až 15-tisíc ruských vojakov.

Podľa ukrajinských zdrojov Rusko doteraz prišlo o 15 600 vojakov. Spojené štáty nedávno odhadli, že na Ukrajine zomrelo približne 7000 ruských vojakov. Na základe otvorených zdrojov sa podľa ruskej redakcie BBC podarilo potvrdiť mená 557 zabitých ruských vojakov. Podľa odhadu Bieleho domu vo vojne padlo 2000 až 4000 ukrajinských vojakov.

Ukrajinský vojak v meste Mariupol'
Zobraziť galériu (9)
Ukrajinský vojak v meste Mariupol'  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mstyslav Chernov)

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva doteraz potvrdil 925 zabitých civilistov na Ukrajine, úrady z Mariupolu ale hlásia 2500 mŕtvych civilistov len v tomto meste. Skutočný počet ale môže byť ešte vyšší, pretože počítanie obetí, ktorých telá často ležia na uliciach, znemožňuje neustále ostreľovanie. Podľa ukrajinskej generálnej prokuratúry zomrelo v krajine o začiatku invázie už 121 detí a 167 neplnoletých v krajine bolo zranených.

Straty techniky

Podľa ukrajinskej armády Rusko prišlo o 517 tankov, 1578 obrnených vozidiel, 267 diel, 80 salvových raketometov, 47 systémov protileteckej obrany, 101 lietadiel, 124 vrtuľníkov, 42 bezpilotných lietadiel a 1008 automobilov. Údaje nemožno nezávisle overiť, podľa západných predstaviteľov sú zrejme nadhodnotené.

MESIAC vojny na Ukrajine:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v utorok podľa agentúry TASS oznámil, že ruské sily doteraz zničili 230 ukrajinských dronov, 181 protilietadlových raketových systémov, 1528 tankov a ďalších obrnených bojových vozidiel, 154 raketometov, 602 Ani tieto tvrdenia nemožno nezávisle overiť.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu