Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MESIAC vojny na Ukrajine: Zelenskyj prekvapil, Putin sa vyhráža! Humanitárna kríza, tisícky obetí a zničené mestá

Migračná a humanitárna kríza

Z Ukrajiny už pred ruskou inváziou utieklo podľa poslednej bilancie Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyše 3,5 milióna ľudí, pričom ženy a deti podľa OSN tvoria až 90 percent z tohto počtu. Ďalších 6,5 milióna Ukrajincov muselo kvôli bojom opustiť svoje domovy, ale zatiaľ zostávajú na Ukrajine. Viac ako dva milióny utečencov od 24. februára prekročili hranice do Poľska. Ruská invázia na Ukrajinu vyvolala podľa OSN najväčšiu utečeneckú krízu od druhej svetovej vojny, státisíce ľudí zamierili aj do Moldavska, Rumunska, Maďarska, na Slovensko, ale aj do Česka alebo Nemecka. Podľa posledných informácií odišlo z Ukrajiny na SR zhruba 270-tisíc ľudí.

MESIAC vojny na Ukrajine:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR / AP, Milan Kapusta)

Najtragickejšia situácia je v prístavnom meste Mariupoľ, kde bolo zničených až 80 percent budov a ktorý je stále obliehaný a ostreľovaný. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v ňom zostáva v neľudských podmienkach asi 100-tisíc obyvateľov z pôvodných viac ako 400-tisíc.

MESIAC vojny na Ukrajine:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Polícia Slovenskej republiky/Facebook)

Okrem Mariupoľa ukrajinské úrady hovoria o utrpení civilného obyvateľstva Chersonu s 300-tisíc obyvateľmi. Obyvateľom tohto juhukrajinského mesta, ktoré ruské jednotky obsadili 2. marca, takmer došlo jedlo a lieky a Rusko odmieta otvoriť humanitárne koridory na ich evakuáciu. Podľa ukrajinskej vicepremiérky Iryny Vereščukovej sa ukrajinské úrady a ruská armáda dohodli na evakuácii civilistov cez deväť humanitárnych koridorov. Nepodarilo sa však pod ňou dosiahnuť dohodu na vytvorení bezpečného koridoru priamo z centra Mariupoľa.

MESIAC vojny na Ukrajine:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB / Polícia Slovenskej republiky)

Ekonomické dopady

Cena ropy sa po invázii ruských vojsk na Ukrajinu výrazne zvýšili. Bezprostredne po invázii cena ropy vystúpila až nad 130 dolárov. Pred inváziou sa pohybovala okolo 95 dolárov a napríklad na začiatku pandémie pred dvoma rokmi prechodne spadla k 20 dolárom za barel. Odborník na obchodovanie s ropou Ben Luckock zo spoločnosti Trafigura predpovedal, že barel ropy v lete vystúpi až na 150 dolárov. Nevylúčil ani prekročenie hranice 200 dolárov za barel.

S ohľadom na súčasný vývoj na trhu s komoditami je pre tento rok nutné počítať s ešte výraznejším rastom spotrebiteľských cien a štatistické úrady v Európe tiež varujú pred poklesom HDP. Nemecký inštitút Ifo napríklad zhoršil výhľad rastu HDP Nemecka na 2,2 až 3,1 percenta. Ešte v decembri počítal s rastom o 3,7 percenta. 

Športové sankcie

Takmer všetky medzinárodné športové zväzy vylúčili ruských športovcov zo svojich súťaží. Asi najväčšiu pozornosť vyvolalo rozhodnutie o vylúčení ruských klubov z európskych súťaží UEFA a rozhodnutie medzinárodnej futbalovej federácie FIFA o vyradení Ruska z kvalifikácie o majstrovstvách sveta v Katare. Ruskí hokejisti tiež boli spoločne so svojim bieloruským spojencom vylúčení z májových majstrovstiev sveta vo Fínsku.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu