Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Drsná predpoveď expertov: Do dvoch mesiacov hrozí Európe v súvislosti s OMIKRONOM toto

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KODAŇ - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) očakáva, že do dvoch mesiacov sa variantom omikron nakazí viac ako polovica európskej populácie. Na utorňajšej tlačovej konferencii to podľa agentúry Reuters vyhlásil šéf európskej sekcie WHO Hans Kluge.

V prvom týždni roku 2022 sa v európskom regióne novo infikovalo vyše sedem miliónov ľudí. Počet nových nákaz sa tak v priebehu dvoch týždňov viac ako zdvojnásobil. "Inštitút pre meranie a vyhodnocovanie zdravia (IHME) z Washingtonskej univerzity predpovedá, že pri tomto tempe sa v priebehu nasledujúcich šiestich až ôsmich týždňov nakazí viac ako 50 percent obyvateľstva regiónu," povedal Kluge novinárom. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Na Slovensku dominuje TENTO variant: Ukáže OMIKRON svoju silu? Kľúčový bude prelom mesiacov

Podľa neho dáta zhromaždené v predchádzajúcich týždňoch potvrdzujú, že omikron je vysoko nákazlivý. Vyzerá to však, že zasahuje skôr horné dýchacie cesty než pľúca a spôsobuje miernejšie príznaky ako predchádzajúce varianty. Zatiaľ je však príliš skoro na to, aby bolo možné COVID-19 vnímať ako ochorenie podobné chrípke, zdôraznila Svetová zdravotnícka organizácia. 

Drsná predpoveď expertov: Do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V pondelok španielsky premiér Pedro Sánchez uviedol, že Španielsko zvažuje, že začne covid kontrolovať podobne ako chrípku a ďalšie endemické choroby. Ako jeden z dôvodov uviedol výrazný pokles úmrtnosti ochorenia. Zástupkyňa európskej pobočky WHO v Kodani Catherine Smallwoodová to ale odmietla. "Ešte stále existuje obrovská neistota, pokiaľ ide o vírus. Ten sa navyše celkom rýchlo vyvíja a stavia nás pred stále nové výzvy. Určite ešte nie sme v situácii, kedy by sme toto ochorenie mohli označiť za endemické" povedala.

Viac o téme: WHOKoronavírusCOVID-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu