Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na Slovensku dominuje TENTO variant: Ukáže OMIKRON svoju silu? Kľúčový bude prelom mesiacov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Zdalo sa, že po tretej vlne sa situácia vo svete upokojí, no kým u nás ešte len vrcholila, iné štáty bojovali s ďalšou vlnou. Dôvodom je nový variant omikron. Zatiaľ sa nepotvrdilo, že by spôsoboval ťažší priebeh, no je niekoľkokrát infekčnejší. Na Slovensku zatiaľ stále dominuje delta.

Aktuálna epidemiologická situácia sa na Slovensku zlepšuje, no ta sa môže rýchlo zmeniť. V niektorých krajinách už omikron variant dominuje. U nás tomu tak zatiaľ nie je. Odborníci aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský však predpokladajú, že na prelome mesiacov sa situácia zmení. 

Archívne VIDEO Rozhovor s Lengvarským: Omikron nás môže prekvapiť! Pri povinnom očkovaní sú dve možnosti, zvažujeme ho aj plošne

ROZHOVOR s Lengvarským: Omikron nás môže prekvapiť! Pri povinnom očkovaní sú dve možnosti, zvažujeme ho aj plošne (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


COVID automat sa bude meniť: Rezort predstaví finálnu podobu už čoskoro! Ako by vyzeralo Slovensko dnes?


Delta na Slovensku stále dominuje

V decembri 2021 tvoril variant delta (vrátane variantu AY.4.2) 98,8 % zo všetkých úspešne osekvenovaných vzoriek. Variant delta teda na Slovensku stále prevažuje. "Variant omikron naproti tomu tvoril necelých 0,6 % zo všetkých úspešne osekvenovaných vzoriek. Rovnaký podiel tvorili ostatné varianty. V decembri 2021 nebol laboratórne potvrdený ani jeden prípad variantov alfa alebo beta," uviedla pre Topky hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. 

Na Slovensku dominuje TENTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Percentuálny prepočet pribežných výsledkov za mesiac január 2022 by bol skresľujúci vzhľadom na relatívne nízky priebežný počet úspešne sekvenovaných vzoriek. Nateraz tvoria menej než šestinu úspešne sekvenovaných vzoriek. Úrad však upozorňuje na to, že prípadov omikronu môže byť na Slovensku oveľa viac. Svoju silu môže ukázať už v najbližších dňoch.

Očkovanosť ani premorenosť nie sú dostatočné

Na Slovensku máme aktuálne laboratórne potvrdených celkovo 54 prípadov variantu omikron. Väčšinou bola u ľudí nakazených omikronom potvrdená cestovateľská anamnéza, prípadne styk s pozitívnou osobou. 

Boli však aj prípady, u ktorých sa objavil omikron a neboli v zahraničí či v styku s pozitívnym človekom. ÚVZ SR upozorňuje, aby ľudia bez ohľadu na imunitný status dodržiavali opatrenia. Medzi nakazenými sú aj plne očkovaní, u ktorých je však priebeh ľahký alebo bezpríznakový. Omikron je pre neočkovaných stále rizikových. Tí mali po nakazení stredne ťažký priebeh. 

Očkovanie vo Francúzsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Dobrou správou je, že omikron nespôsobuje ťažší priebeh a nemocnice nie sú preplnené. Ide však o krajiny, kde je vysoká zaočkovanosť a premorenosť. Slovensko má aktuálne plne zaočkovaných niečo vyše 2,6 milióna obyvateľov, posilňovaciu dávku dostali už viac ako 1,1 milióna Slovákov. Práve tretia dávka je kľúčovou pri zvládnutí prípadnej štvrtej vlny koronavírusu. 

Slovensko nie je dostatočné zaočkované ani premorené na to, aby sme mohli tvrdiť, že štvrtá vlna sa odzrkadlí len na zvýšenom počte infikovaných. Zdravotníci sa obávajú, že nemocnice sa môžu opäť naplniť. Faktom ostáva, že rýchlosť šírenia omikronu bude veľmi vysoká, preto môže ďalšia vlna prísť veľmi rýchlo a práve kvôli nízkej zaočkovanosti hrozia aj plné nemocnice. 

Kľúčový bude prelom mesiacov

Minister zdravotníctva v decembri uviedol, že vrchol štvrtej vlny COVIDU bude na Slovensku na prelome januára a februára. V polovici januára však ešte nárast prípadov nebadať. V rozhovore pre Topky uviedol, že pokiaľ sa očkovanosť významne nezvýši, budeme sa stále točiť v kruhu ďalších vĺn a opatrení. Predĺženie núdzového stavu však neočakáva.

Omikron bude zrejme postihovať v krátkej dobe veľké množstvo ľudí. Dotknúť sa môže napríklad zdravotníkov či kritickej infraštruktúry. Lengvarský sa obáva, že všetky činnosti, ktoré štát potrebuje na svoje fungovanie, budú ohrozené tým, že veľké množstvo ľudí bude naraz chorých.

Booster dávka je dôležitá

Podľa odborníka rezortu Martina Pavelku sa ukazuje, že omikron variant vieme zvládnuť. "Štvrtá vlna, ktorá nás čaká nie je nezvládnuteľná a riešením je práve booster dávka, tretia dávka mRNA vakcíny. Dokáže navýšiť level imunity a zvýšiť percento ochrany, ktorá bude dostatočná na zvládnutie štvrtej vlny. Práve tretia dávka je kriticky dôležitá," povedal Pavelka. Podľa očakávaní by sa omikron mal v Európskej únii stať dominantným do polovice januára.

Viac o téme: DeltaVariantOčkovanieSlovenskoKoronavírusCOVIDOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu