Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Moderna vyvíja posilňujúcu dávku proti omikronu, hotová by mala byť na jeseň

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Gerald Herbert)

NEW YORK - Posilňovacia dávka vakcíny od farmaceutickej spoločnosti Moderna, zameraná na nový koronavírusový variant omikron, by mohla byť hotová a dostupná pre ľudí na jeseň tohto roku. V televíznej relácii americkej televízie CNBC to v pondelok povedal generálny riaditeľ Moderny Stéphane Bancel.

Posilňovacia dávka vakcíny od firmy Moderna má čoskoro podstúpiť fázu klinického testovania, priblížil Bancel. "Musíme byť opatrní a snažiť sa mať pred vírusom náskok a nezaostávať za ním," uviedol. Agentúra DPA pripomína, že súčasná posilňovacia dávka od Moderny, ktorá sa podáva v polovičnom množstve, zvyšuje úroveň protilátok neutralizujúcich omikron 37-násobne oproti druhej dávke. Dávka v plnom množstve zvyšuje ich účinnosť až 100-násobne.

Moderna už podpísala predbežné kúpne zmluvy v hodnote 18,5 na tretie dávky svojej vakcíny proti vysokonákazlivému variantu omikron s Britániou, Južnou Kóreou a Švajčiarskom. Problémom však podľa Bancela zostáva to, ako zaistiť dodávky vakcín do menej rozvinutých krajín. Z 807 miliónov expedovaných dávok vakcíny od Moderny bolo len 25 percent doručených do krajín s nízkymi a strednými príjmami. Bancel okrem toho vyhlásil, že Moderna svoju mRNA technológiu ďalej rozvíja s cieľom liečiť i iné choroby vrátane ďalších respiračných vírusov.

KORONAVÍRUS Moderna vyvíja posilňujúcu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/dpa, dpa-Bildfunk)

Viac o téme: KoronavírusModernaPosilňujúca dávkaOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu