Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V súvislosti s variantom omikron nepanikárte a zaveďte racionálne opatrenia, vyhlásila WHO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: AP Photo/Matt Dunham)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala v utorok členské krajiny, aby zachovali pokoj a v súvislosti s novým variantom omikron, ktorý vyvolal po celom svete paniku, prijali "racionálne" opatrenia. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vyzývame všetky členské štáty, aby prijali racionálne a proporčné opatrenia zníženie rizika (nákazy)," povedal šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus počas brífingu. "O nákazlivosti, vážnosti priebehu choroby a efektivite testov, liečby či vakcín v súvislosti s variantom omikron máme stále viac otázok, než odpovedí," pripomenul Tedros.

Omikron prvýkrát hlásili 24. novembra

Nový variant omikron po prvý raz hlásili 24. novembra z JAR. Odvtedy ho zaznamenali aj v ďalších krajinách v južnej časti Afriky, ako aj v Hongkongu, Izraeli a mnohých európskych krajinách. Viaceré štáty v súčasnosti prijímajú obmedzenia vrátane rušenia leteckých spojení z krajín južnej Afrika.

WHO sa postavila proti týmto reštrikciám pre obavy, že sú nespravodlivé a môžu ostatné krajiny odradiť od riadneho zisťovania výskytu ďalších nových variantov. "Ďakujem Botswane a Juhoafrickej republike za to, že tak rýchlo odhalili, sekvenovali a nahlásili tento variant," povedal Tedros. "Veľmi ma znepokojuje, že tieto krajiny teraz ostatní trestajú za to, že urobili správnu vec," dodal Tedros.

V EÚ bolo potvrdených 42 prípadov

Šéf tohto zdravotníckeho orgánu OSN zároveň vyjadril pochopenie, že krajiny chcú svojich obyvateľov ochrániť "pred variantom, ktorému stále úplne nerozumieme". "Rovnako ma však znepokojuje, že viaceré členské štáty zavádzajú neohrabané, plošné opatrenia, ktoré nie sú založené na dôkazoch, sami o sebe nie sú účinné, a ktoré len prehĺbia nerovnosti," uviedol Tedros.

V desiatich krajinách Európskej únie bolo doteraz potvrdených 42 prípadov variantu omikron, informovala v utorok riaditeľka Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) Andrea Ammonová. Holandské úrady navyše v utorok uviedli, že variant omikron sa v krajine vyskytoval už o týždeň skôr, ako sa pôvodne predpokladalo, a teda ešte pred tým, ako jeho existenciu nahlásila JAR.

WHO odporúča seniorom nad 60 rokov, aby pre šírenie variantu omikron necestovali

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok vyhlásila, že zatiaľ čo plošné zákazy cestovania nezabránia šíreniu novoobjaveného koronavírusového variantu omikron, najzraniteľnejšie skupiny ľudí, vrátane seniorov nad 60 rokov, by dočasne nemali cestovať do zahraničia. Informovala o tom agentúra AFP.

"Osobám, ktoré sa necítia dobre, alebo ktorým hrozí, že sa u nich vyvinie ťažký priebeh ochorenia a zomrú, vrátane ľudí vo veku 60 rokov alebo starších či tých, ktorí majú pridružené ochorenia (napr. srdcové choroby, rakovinu a cukrovku), by sa malo odporučiť, aby cestovanie do zahraničia nateraz odložili," uviedla WHO.

WHO eviduje, že čoraz väčší počet krajín zavádza cestovné obmedzenia vrátane dočasného zákazu príchodov z krajín, kde sa tento variant už objavil. Podľa WHO zaviedlo do nedele takéto obmedzenia už približne 56 krajín v snahe oddialiť tak, aby bol na ich územie zavlečený nový koronavírusový variant. 

"Očakáva sa, že variant omikron bude detegovaný v čoraz väčšom počte krajín, keďže ich úrady zintenzívnia svoje aktivity v oblasti sekvenovania a monitorovania šírenia nového variantu," uvádza sa v správe WHO. Podľa WHO však plošné zákazy cestovania "môžu odradiť niektoré krajiny od hlásenia a zdieľania epidemiologických dát či údajov týkajúcich sa sekvenovania". 

WHO vo svojom najnovšom usmernení zopakovala odporúčanie, aby krajiny pri implementácii cestovných obmedzení uplatňovali "prístup založený na dôkazoch a rizikách". Nový variant omikron po prvý raz hlásili 24. novembra z JAR. Odvtedy ho zaznamenali aj v ďalších krajinách v južnej časti Afriky, ako aj v Hongkongu, Izraeli a mnohých európskych krajinách. Viaceré štáty v súčasnosti prijímajú v súvislosti s ním obmedzenia vrátane rušenia leteckých spojení z krajín južnej Afriky.

Viac o téme: WHOKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu