Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Francúzsko neodporúča očkovanie vakcínou od Moderny pre ľudí pod 30 rokov

Vakcína od firmy Moderna
Vakcína od firmy Moderna (Zdroj: TASR/Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/dpa, dpa-Bildfunk)

PARÍŽ - Francúzske zdravotnícke úrady neodporúčajú očkovanie proti koronavírusu vakcínou od firmy Moderna pre ľudí mladších ako 30 rokov. Vyjadrili sa tak v pondelok večer po zverejnení výsledkov celoštátnej štúdie, ktorá potvrdila mierne riziko vzniku zápalu srdca v súvislosti s očkovaním vakcínami na báze mRNA. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Štúdia nezávislej výskumnej skupiny EPI-PHARE, zaoberajúcej sa bezpečnosťou medicínskych výrobkov a spolupracujúcou s francúzskou vládou, potvrdila predošlé zistenia o súvislosti medzi podávaním mRNA vakcín a zápalovými ochoreniami srdca. Zároveň konštatovala, že prípady zápalu srdca po vakcinácii sú zriedkavé, a uistila o účinnosti vakcín.

V rámci predmetnej štúdie skúmali vedci prípady všetkých ľudí vo Francúzsku vo veku 12 až 50 rokov, ktorí boli hospitalizovaní s myokarditídou (zápalom srdcového svalu) alebo perikarditídou (zápalom osrdcovníka) medzi 15. májom až 31. augustom tohto roka.

Toto hovoria výsledky štúdie

Výsledky ukázali, že obe vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech aj Moderna zvyšujú riziko vzniku týchto ochorení, a to do siedmich dní od očkovania. Vyššie riziko pritom hrozí mužom mladším ako 30 rokov, a to najmä po druhej dávke vakcíny od Moderny, ktorá bola pravdepodobne zodpovedná za 132 prípadov myokarditídy z milióna podaných dávok a 18 prípadov perikarditídy.

U žien pod 30 rokov mohlo viesť očkovanie k 37 prípadom myokarditídy na milión dávok. Čo sa týka vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech, bol počet prípadov myokarditídy v porovnaní s očkovaním Modernou o takmer 80 percent nižší – podľa odhadov išlo o 27 prípadov na milión dávok. Medzi pacientmi prijatými do nemocníc s uvedenými ochoreniami srdca v dôsledku očkovania neboli hlásené nijaké úmrtia.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaFrancúzskoKoronavírusModerna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu