Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Francúzsko zvažuje sprísnenie cestovných obmedzení pre Britániu

Očkovanie vo Francúzsku
Očkovanie vo Francúzsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

PARÍŽ - Francúzska vláda v utorok oznámila, že zvažuje sprísnenie hraničných kontrol pre cestujúcich z Británie, kde sa rýchlo šíri nový, nákazlivejší variant koronavírusu omikron. Uviedol to jej hovorca Gabriel Attal, informujú agentúry Reuters a AFP.

"Čo sa týka Británie, aktuálne sa treba pri vstupe do Francúzska preukázať negatívnym výsledkom testu nie starším ako 48 hodín," povedal Attal pre rozhlasovú stanicu France Info. Zároveň však dodal: "Neustále však hľadáme prostriedky na sprísnenie tohto rámca, momentálne na tom pracujeme a myslím si, že v najbližších dňoch by sme mali dospieť k záveru."

V Británii na následky nákazy omikron zomrela najmenej jedna osoba, uviedol v pondelok tamojší premiér Boris Johnson. Podľa britských zdravotníckych úradov denne pribúda okolo 200.000 prípadov nákazy týmto variantom. Johnson tvrdí, že tvrdšie opatrenia sú nevyhnutné, aby nedošlo k prudkej pandemickej vlne a preťaženiu nemocníc.

Kľúčové je pokračovať v očkovacej kampani

Attal uviedol, že vo Francúzsku, ktoré aktuálne čelí piatej vlne pandémie spôsobenej najmä variantom delta, potvrdili už 133 prípadov nákazy omikronom. Tento variant bol prvýkrát zaznamenaný koncom novembra v Juhoafrickej republike, Botswane a Hongkongu.

Napriek obavám zo šírenia nového variantu Paríž nezvažuje zaviesť prísnejšie obmedzenia na území Francúzska. "Opatrenia vo Francúzsku neplánujeme zmeniť... kľúčové je pokračovať v očkovacej kampani s posilňujúcimi dávkami," zdôraznil Attal.

Viac o téme: ObmedzeniaCestovanie FrancúzskoBritániaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu