Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

KORONAVÍRUS Nemecká očkovacia komisia neodporúča vakcínu od Moderny pre ľudí pod 30 rokov

Vakcína od spoločnosti Moderna Zobraziť galériu (2)
Vakcína od spoločnosti Moderna (Zdroj: TASR/Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/dpa, dpa-Bildfunk)

BERLÍN - Stála komisia pre očkovanie v Nemecku (STIKO) v stredu odporučila v rámci očkovania proti covidu podávať osobám mladším ako 30 rokov iba vakcínu od spoločností Pfizer a BioNTech. Zároveň neodporúča podávanie vakcíny od firmy Moderna pre túto vekovú kategóriu pre vyššie riziko zápalov srdca.

Platí to aj v prípade posilňovacích dávok u mladých ľudí, ktorí už predtým dostali vakcínu od Moderny. "Od začiatku očkovania proti ochoreniu COVID-19 vakcínami na báze technológie mRNA Comirnaty (BioNTech/Pfizer) a Spikevax (Moderna) je známe, že po podaní týchto očkovacích látok dochádza u mladších osôb v zriedkavých prípadoch k zápalovým ochoreniam srdca – myokarditíde a perikarditíde," píše sa v tlačovej správe STIKO.

KORONAVÍRUS Nemecká očkovacia komisia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassene Dridi)

Ako vysvetľuje STIKO, zápaly srdcového svalu (myokarditída) či osrdcovníka (perikarditída) sa vyskytujú u ľudí do 30 rokov častejšie po podaní vakcíny od Moderny než po očkovaní látkou od Pfizeru. U osôb nad 30 rokov očkovacia látka od Moderny nepredstavuje zvýšené riziko v porovnaní s tou od Pfizeru, tvrdí komisia.

Podľa doterajších dát je priebeh myokarditídy a perikarditídy u mladých v dôsledku vakcíny "prevažne mierny", informuje ďalej STIKO. "Keďže ohľadne očkovania tehotných žien nie sú k dispozícii porovnávacie údaje o bezpečnosti vakcín Comirnaty a Spikevax, STIKO odporúča podávať tehotným ženám bez ohľadu na vek očkovaciu látku Comirnaty," uvádza nemecká očkovacia komisia.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaNemeckoKoronavírusModerna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu