Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Dobrá správa! TOTO antidepresívum môže ochrániť pred hospitalizáciou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HAMILTON - Antidepresívum fluvoxamín by mohlo znížiť riziko nemocničnej liečby u niektorých pacientov s Covidom-19. Pomáha však len vo veľmi skorých štádiách ochorenia.

Účinná látka fluvoxamín by mohla znížiť riziko hospitalizácie u pacientov s Covidom 19. Podľa štúdie publikovanej v časopise The Lancet mal liek pozitívny účinok u vysokorizikových pacientoch, ktorým bol diagnostikovaný Covid-19 v ranom štádiu.

Fluvoxamín je takzvaný blokátor spätného vychytávania sérotonínu  (SSRI) a v skutočnosti sa používa na liečbu depresie alebo obsedantno-kompulzívnej poruchy. Pre svoje protizápalové vlastnosti sa považuje za možný liek proti Covidu-19. "Fluvoxamín môže znížiť produkciu zápalových molekúl, takzvaných cytokínov, ktoré môžu byť spustené infekciou Sars-CoV-2," hovorí Angela Reiersen, spoluautorka štúdie.

KORONAVÍRUS Kráska (†26) sa nakazila na večeri s priateľom: Hrôzostrašný priebeh covidu, zomrela!

Do štúdie bolo zaradených 1497 pacientov s Covidom-19, z ktorých takmer polovica (741) dostávala liek fluvoxamín. 79 z nich sa po podaní lieku naďalej liečilo v nemocnici. V kontrolnej skupine, ktorá dostala len jedno placebo, ich bolo 119 zo 756.

Aj skoršia štúdia ukázala, že stav pacientov s Covidom liečených fluvoxamínom sa na rozdiel od kontrolnej skupiny nezhoršil.

KORONAVÍRUS Dobrá správa! TOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Rourke)

Doteraz najväčšia štúdia s fluvoxamínom

Aktuálna štúdia v Lancete je doteraz najväčšou randomizovanou štúdiou, ktorá skúmala účinnosť antidepresíva. Je súčasťou takzvanej Together study, platformy, ktorá skúma rôzne možné spôsoby liečby Covid-19 pre vysokorizikových ambulantných pacientov. Fluvoxamín je prvým liekom testovaným v štúdii.

Liek bol testovaný na dospelých z Brazílie. Boli neočkovaní, pozitívne testovaní na Covid-19, symptomatickí a mali aspoň jedno dodatočné kritérium pre vysoké riziko závažného priebehu. 741 účastníkov dostalo 100 miligramov fluvoxamínu dvakrát denne počas desiatich dní, 756 účastníkov dostalo iba placebo. Účastníci štúdie boli pozorovaní 28 dní po liečbe.

Približne desať percent pacientov, ktorí dostali fluvoxamín, sa potom muselo liečiť viac ako šesť hodín v špecializovanom pohotovostnom zariadení alebo nemocnici na COVID-19. Z kontrolnej skupiny to bolo 15,7 percenta.

KORONAVÍRUS Dobrá správa! TOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Hoci štúdia neskúmala úmrtnosť, autori zdôrazňujú, že v skupine s fluvoxamínom došlo iba k jednému úmrtiu na rozdiel od dvanástich úmrtí v štúdii s placebom.

„Nedávny vývoj vakcín a kampane sa ukázali ako účinné a dôležité pri znižovaní počtu nových symptomatických prípadov, hospitalizácií a úmrtí na Covid-19,“ povedal Edward Mills z McMaster University, jeden z vedúcich výskumníkov štúdie. „COVID-19 však stále predstavuje riziko pre ľudí v krajinách s obmedzenými zdrojmi a obmedzeným prístupom k očkovaniu.“ Preto sú potrebné lacné, rozšírené a účinné terapie proti Covidu-19.

KORONAVÍRUS Dobrá správa! Táto vakcína vyvoláva silnú imunitnú odozvu u detí

Ďalší výskumník, Gilmar Reis, povedal: „Vzhľadom na bezpečnosť, znášanlivosť, jednoduché použitie, nízku cenu a širokú dostupnosť fluvoxamínu môžu mať tieto výsledky významný vplyv na národné a medzinárodné smernice pre klinickú liečbu Covidu-19."

Autori štúdie poznamenávajú, že fluvoxamín nie je na zozname základných liekov Svetovej zdravotníckej organizácie. Na tomto zozname je však ďalší úzko súvisiaci liek nazývaný fluoxetín. Teraz je kľúčové určiť, či sú tieto lieky zameniteľné pri liečbe Covidu-19. Okrem toho sa musí určiť, či by fluvoxamín mohol mať väčší liečebný účinok v kombinácii s inými liekmi.

KORONAVÍRUS Dobrá správa! TOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Merck & Co.)

Molnupiravir má zastaviť koronavírus

Pri použití fluvoxamínu je tiež kľúčové identifikovať pacienta vo veľmi skorom štádiu ochorenia. Len potom by antidepresívum mohlo zabrániť progresii ochorenia a zabrániť prijatiu do nemocnice.

Množstvo farmaceutických spoločností v súčasnosti pracuje na liekoch proti Covidu-19. Len nedávno začala Európska lieková agentúra (EMA) skúmať schválenie lieku Molnupiravir od americkej farmaceutickej spoločnosti Merck & Co. Na rozdiel od fluvoxamínu je molnupiravir skôr antivírusový ako protizápalový.

Antivírusové lieky sú navrhnuté tak, aby zabránili vírusom vniknúť do buniek tela alebo sa tam množiť. Molnupiravir sa považuje za obzvlášť sľubný, pretože sa môže užívať ako tabletka a nemusí sa podávať intravenózne, ako napríklad antivírusový liek Remdesivir, ktorý už EMA schválila. Očkovanie však aj naďalej poskytuje najlepšiu ochranu pred závažným priebehom ochorenia Covid-19.

Viac o téme: LiekNákazaAntidepresívumKoronavírusCovid-19Fluvoxamín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu