Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nový liek proti Covid-19 znižuje riziko ťažkého priebehu aj smrti! Upozornenie: Pre TOTO sa možno nepresadí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – Ďalšia možnosť, ako bojovať s ochorením Covid-19, je zrejme tu. Je ňou liek fluvoxamín, ktorý môže po včasnom nasadení výrazne znížiť riziko ťažkého priebehu choroby či dokonca smrti. Má však aj svoje háčiky, vrátane nežiadúcich účinkov.

Ako upozornil lekár Peter Sabaka, fluvoxamín je antidepresívum, takzvané SSRI. Ak ho berie človek v skorom štádiu ochorenia, môže riziko rozvoja ťažkého priebehu s nutnosťou hospitalizácie znížiť až o 30 percent. Riziko smrti znižuje dokonca až približne o polovicu.

"Tieto výsledky priniesla randomizovaná prospektívna placebom kontrolovaná štúdia publikovaná v časopise Lancet, čiže by sa na ne malo dať spoľahnúť. Ako funguje? Strašne zložito. Cez mitochondrie a NFkapaB tlmí produkciu prozápalových molekúl," vysvetlil známy infektológ.

Nový liek proti Covid-19
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

To, či sa fluvoxamín presadí aj v klinickej práci, však podľa Sabaku ešte povedať nevieme. Ako totiž vysvetlil, čoskoro budeme mať účinnejšie lieky, napríklad molnupiravir, ktorý má účinnosť v prevencii ťažkého priebehu až 50 percent.

"Samozrejme, pre tých najrizikovejších máme už dnes monoklonálne protilátky s ešte vyššou efektivitou. Navyše, fluvoxamín má nezanedbateľné nežiadúce účinky, napríklad nevoľnosť. Fluvoxamín by ale možno mohol pomôcť, kým budú tieto lieky dostupné, prípade ak bude ich dostupnosť nízka," dodal.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa štúdie publikovanej v časopise The Lancet mal liek pozitívny účinok u vysokorizikových pacientoch, ktorým bol diagnostikovaný Covid-19 v ranom štádiu. Liek, ktorý je pôvodne určený na liečbu depresie či obsedantno-kompulzívnej poruchy, by mohol zabrať aj proti koronavírusu pre svoje protizápalové vlastnosti.

Testovaný bol na dospelých pacientoch z Brazílie, ktorí boli neočkovaní, pozitívne testovaní, na koronavírus, symptomatickí a mali aspoň jedno dodatočné kritérium pre vysoké riziko závažného priebehu. 741 účastníkov dostalo 100 miligramov fluvoxamínu dvakrát denne počas desiatich dní, 756 účastníkov dostalo iba placebo. Účastníci štúdie boli pozorovaní 28 dní po liečbe. Viac o lieku aj samotnej štúdii sme vám priniesli TU.

 

Viac o téme: LiekKoronavírusPeter SabakaFluvoxamín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu