Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KRUTÝ KONIEC Muž sa zobudil a na krku si našiel čosi príšerné: Pred peklom, ktoré nasledovalo, varujú aj lekári!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

CHICAGO - Illinoiské ministerstvo zdravotníctva v utorok informovalo o prvom prípade besnoty u človeka v tomto americkom štáte od roku 1954. Išlo o muža, ktorý zomrel potom, čo ho uhryzol netopier. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb potvrdilo diagnózu po testovaní vo svojom laboratóriu.

Vedci varujú pred parazitom, ktorý môže vážne ohroziť ľudstvo: Len nech sa nikomu nedostane do mozgu

V polovici augusta sa osemdesiatnik z Lake County zobudil a našiel si na krku netopiera, uviedlo podľa CBS News ministerstvo. Minulý mesiac muž začal pociťovať príznaky súvisiace s besnotou - vrátane bolesti krku, hlavy, necitlivosti, ťažkého ovládania rúk, necitlivosti prstov a ťažkostí s rozprávaním. Nakoniec muž zomrel. U netopiera bol zistený pozitívny test na besnotu.

KRUTÝ KONIEC Muž sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Ľudia, ktorí mali kontakt s mužovými sekrétmi, boli vyšetrení a podľa potreby im bola poskytnutá preventívna liečba proti besnote. „Besnota má najvyššiu úmrtnosť zo všetkých chorôb,“ uviedol riaditeľ IDPH Dr. Ngozi Ezike v tlačovej správe. "Existuje však život zachraňujúca liečba pre tých, ktorí rýchlo vyhľadajú pomoc po tom, ako boli v kontake so zvieraťom s besnotou. Ak si myslíte, že ste boli vystavení besnote, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc a riaďte sa odporúčaniami poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a odborníkov na verejné zdravie."

Prípady besnoty u ľudí sú zriedkavé. Kontakt s besnými zvieratami však býva bežný a odhadom 60-tisíc Američanov dostane každoročne vakcínu po strete s nimi. Vírus besnoty napáda centrálny nervový systém a spôsobuje ochorenie a mozgovú smrť. Netopiere sú najčastejšie identifikovanými zvieratami, prenášajúcimi besnotu v Illinois. V dome muža, ktorý zomrel, bola nájdená kolónia netopierov.

KRUTÝ KONIEC Muž sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Okamžite kontaktujte svojho lekára

Aj keď ľudia zvyčajne vedia, či ich pohryzol netopier, netopiere majú tiež veľmi malé zuby a stopy po uhryznutí môžu byť ťažko viditeľné, uviedlo ministerstvo. Ak sa ocitnete v blízkosti netopiera a nie ste si istí, či ste boli v kontakte - napríklad, ak sa zobudíte a objavíte vo svojej izbe netopiera - nemali by ste ho vypúšťať, pretože je potrebné ho odchytiť a otestovať na besnotu.

KRUTÝ KONIEC Muž sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Mali by ste tiež zavolať svojmu lekárovi, aby zistil, či ste boli vystavení besnote a potrebujete preventívnu liečbu, ako aj odborníkom na starostlivosť o zvieratá, ktorí poradia, ako sa s netopierom bezpečne vysporiadať. Tento rok v Illinois bolo celkovo 30 netopierov pozitívne testovaných na besnotu.

Viac o téme: LekárNetopierBesnota
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu